"Златен Шиши" е свързан с войната, защото половината от наградите са свързани именно с журналисти, които всъщност са предаватели на руската пропаганда или са спомогнали за това."

Това разказа тази сутрин пред БНР Калоян Константинов, главен редактор на "КлинКлин". Независимият сайт за поредна година раздава наградите за зловредна и лоша журналистика "Златен Шиши".

"Например материалът на "Труд" за пророчествата на Ванга, че войната ще се случи и даже пророкувала, че би трябвало да е приключила войната и не я нарича "война", а "специална операция", нарича украинците "нацисти". Което всъщност е същата риторика и даже лексика, каквато официалната руска пропаганда използва. Такива думи са вменени на Ванга!

Да не говорим, че Ванга е инструмент на пропагандата в самата Русия за вменяване на опорните точки на руското правителство. И тя всеки месец, едва ли не, в различни издания дава нови такива пророчества, така поне твърдят авторите на тези материали, а според мен си ги измислят. Това е опасно, защото това не са същите издания от преди години, а хората им вярват", разказа Константинов.

"Но тези издания "Труд" и "24 часа" (другото "наградено" издание) смениха отдавна екипите и собствениците си. Ванга може и да е казала някога някакви верни неща, но това някой да повярва, че непрекъснато се откриват нейни пророчества и те пък са за войната в Украйна, това е безумно", казва той.

Преди дни стана ясно, че Емил Кошлуков, ПИК, „24 часа“, „Трибюн“, „Труд“ и „Уикенд“ са носители на антинаградите за журналистика.

Общо 77 номинации за 41 медии и личности са били разгледани от журито в състав Калоян Константинов (КлинКлин / председател), Николай Стайков (Антикорупционен фонд), Силвия Великова (БНР), Чавдар Николов („Прас Прес“), Йордан Стефанов (Наука и критично мислене) и Константин Мравов (БНР).

Той продължава:

"Или материалът на ПИК, че "ПП и ДБ искат гражданска война, подучени от мафията". Големият въпрос тук, на който изданието не отговаря, е коя е мафията у нас. Хората трябва да знаят, че мафията са онези, които забогатяха 90-те години с приватизации, членства в ДС, с връзки с Комунистическата партия от едно време. Тези същите забогатяха през последните 15-20 години от обществени поръчки и европейски фондове. Това са хората, които са мафията или олигарсите у нас. Имаме си Таки, Маки, Маджо, Божков... това са хора мафиоти и всеки го знае това.

Да видим накъде тези хора бутаха законите, инвестициите, икономиката у нас. Защо през последните 15 години българската енергетика беше 100% зависима от Русия."

Константинов, който посети Буча, Ирпин и фронтовата линия в Украйна през пролетта на 2022 година, коментира и дали сме свикнали с войната.

"Да, свикнах. И самите украинци свикнаха. С всичко се свиква, но това е човешката психика – тя просто трябва да се нагажда. Това не значи, че са се примирили. Нито те, нито ние.

И мисля, че всеки ден всеки от нас се бори поне малко с това, а украинците по много. Но Украйна ще победи, независимо кога. Дори Путин да срине всеки украински град и да превземе цялата страна – днес или утре, скоро след това, украинците ще победят. Защото те имат воля за живот и воля за борба. Руският народ я няма, Путин – също я няма."