Неправоспособен и дрогиран водач около 5 часа тази сутрин е отказал да спре на полицейски сигнал на АМ "Тракия" край Ихтиман в посока София. Започнало е преследване. Новината съобщи БНР.

Около час и половина по-късно той е задържан на влизане в столицата. В колата, която е шофирал, са открити 10 нелегални мигранти от Афганистан. Според Нова тв това е станало на Околовръстното на София, а освен другите "екстри" - той е бил и пил.

Провеждат се процесуално-следствени действия, изяснява се как мигрантите са стигнали от границата с Турция до тук.

Вероятно става въпрос за познатата схема – прескачане със стълба на граничната стена, след което са натоварени в автомобил и докарани до София, продължава националното радио.

Междувременно след тежката катастрофа вчера на АМ "Тракия" край Чирпан от Спешна помощ в Стара Загора тази сутрин обобщиха, че при тях са докарани 31 пациенти.

"Първоначално имахме данни за 15 души, оставени под наблюдение. Тази сутрин този брой вече е 9 души. 12-годишното дете остава в клиниката по реанимация. То е със значително подобрение, със слаби болки, няма температура. Останалите болни също са стабилни, без опасност за живота.

Един остава в интензивното отделение, другите са в клиниките по неврохирургия, гръдна хирургия и ортопедия. Има един опериран в ортопедия. В гръдна хирургия има един пациент с пневмоторакс, който е в стабилно състояние. Към края на седмицата вероятно всички ще бъдат изписани. Комуникираме с тях чрез преводач", обясни медик от болницата в Стара Загора.  

След удара в мантинелата, 6 линейки са се отзовавали на сигнала за тежката катастрофа.

Капацитетът на този бус е 1,5 тона, а той е превозвал около 3 тона. Полицията продължава да издирва шофьора на превозното превозното средство, който бяга от мястото на произшествието, съобщава Нова тв.

Според източници на медията, въпреки че е със софийски регистрационни номера, бусът е регистриран на малоимотен мъж от Сандански. На негово име има регистрирани още превозни средства. В едно от тях и на 4 януари са били заловени бежанци.

Също пред Нова криминалният експерт Иван Савов заяви:

„Имаме много сериозен проблем, който е свързан с кадри, с обучение, свързан е и с липсата на пари”, коментира той по повод охраната на границата

Савов заяви още, че дупките по оградата на границата ни с Турция са толкова много, че на места не е нужно трафикантите да използват стълби, а преминават безпрепятствено. По думите му трафикът на хора у нас никога не е спирал.

„Просто дълго време за него не се говореше. Имаше един момент на затишие преди години. Може би заради политическата ситуация в България, фокусът просто беше отместен”, каза експертът.

Според него трафикантите със сигурност са вербували хора от службите не само в България, но и в Турция.

„В България има определени политически кръгове, които по някакъв заобиколен начин черпят приходи от тази далавера”, категоричен е Савов. Той твърди, че вътрешният министър не е способен да пресече подобна протекция от властимащи, „защото за да се спре цялото това нещо, трябва държавна политика”.

„Най-малкото трябва армията и полицията да работят заедно, което практически е невъзможно в момента поради пълната липса на стиковане между двете системи”, каза още криминалният експерт.