Цената на природния газ в Европа се понижи с 3,95 процента към 10:04 часа българско време спрямо котировките при затварянето на борсата в петък вечер, показват данните от лондонската борса ICE, цитирани от БТА.

Фючърсите за март на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на равнище от 49 евро за мегаватчас или около 517 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 50,92 евро за мегаватчас, докато в петък вечер затвори при 51,02 евро за мегаватчас. Данните сочат, че от 17 февруари цената се задържа на нива от около 50 евро за мегаватчас.

Природният газ на "Газов хъб Балкан" в сегмента "Ден напред" с ден на доставка за днес поскъпна с 0,77 процента до 101,75 лева за мегаватчас в сравнение с цената му с ден на доставка за вчера от 100,97 лева за мегаватчас.

Данните показват, че през изминалата работна седмица цената на синьото гориво на най-голямата българска газова борса се повиши с около 15 процента, но през почивните дни се понижи с около 7 процента.

Също БТА съобщава тази сутрин, че цените на петрола спаднаха в днешната търговия под натиска на силния долар и подновените опасения за глобална рецесия, а същевременно пазарите не се повлияха съществено от руските планове са намаляване на добивите и износа от началото на март, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море загубиха 30 цента или 0,36 на сто до 82,86 долара за барел.

Американският лек суров петрол намаля с 23 цента или 0,3 на сто до 76,09 долара за барел.

И двата сорта приключиха петъчната търговия с ръст от около 90 цента.

Днес обаче цената на черното злато спада, след като доларът регистрира седемседмичен връх под натиска на серия икономически данни от САЩ, подсказващи, че Управлението за федерален резерв най-вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти. В допълнение американските петролни запаси са се покачили до най-високото си ниво от май 2021 г, което допълните потиска пазарите.