Президентът Румен Радев отново заяви двусмислена позиция по отношение на Крим и принадлежността му към Украйна.

Днес Радев потвърди подкрепата на България за независимостта, суверенитета, териториалната цялост и европейската перспектива Украйна, след като отличи с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Киев в България Виталий Москаленко на церемония в Гербовата зала на президентството. Важна подробност е, че след като заяви подкрепа за териториалната цялост на Украйна, Радев пропусна израза "според нейните международно признати граници". Този израз той не пропусна да използва в интервю за гръцки медии при скорошното му посещение в Гърция.

Този детайл е важен, защото в международно признатите граници на Украйна влиза и Крим. Така Радев за пореден път не зае категорична позиция, че Крим е част от Украйна, каквото е становището на държавите от ЕС и НАТО. Известно е, че едно от основните негови послания по време и на двете му предизборни кампании бе твърдението, че Крим "дефакто" бил руски.

Президентът все пак нарече нахлуването на Русия в Украйна "брутална война".

Друга знакова подробност е, че Москаленко беше отличен с орден "Мадарски конник", трети по старшинство в орденната система на страната. Отличието е това, което се дава традиционно на отпътуващите от страната посланици, обикновено на държави, с които България има не много близки взаимоотношения. И в този смисъл то не представлява някакъв особен знак на съпричастност и подкрепа към дейността на представителя на Украйна.

Но си е съвсем по протокол.

Посланиците обаче с по-изявени заслуги към България, поне по преценката на "Дондуков" 2, обикновено са отличавани с орден "Стара планина" първа степен. Москаленко, който от първите дни на войната настояваше упорито за по-голяма военна помощ от страна на България, вероятно няма причини да получи този орден според Радев, който е категорично против даването на оръжия на Украйна и даже нарече защитниците на тази позиция в парламента "военнолюбци".

Същевременно един от последните ордени "Стара планина" първа степен в края на ноември миналата година отиде при една противоречива фигура от 90-те години на миналия век - Николай Вълканов, най-известен в публичното пространство с позицията си на вицепрезидент в "Мултигруп".