"Вагнер" е виновен за провала на офанзивата.

Това дефакто твърди руското военно министерство в "изтекли" документи, разпространени от канала в "Телеграм" ВЧК-ОГПУ. В тях единствено се посочва, че частната военна компания на Пригожин е получавала снаряди.

Миналата седмица бизнесменът обвини военния министър Сергей Шойгу и командира на руската армия в Украйна Валерий Герасимов, че умишлено не осигуряват боеприпаси на "музикантите", с каквито разполагат. Така провалят офанзивата край Бахмут и носят вина за смъртта на хиляди наемници, твърди "готвачът на Путин".

Като бонус към документите ВЧК-ОГПУ предава думите на неназован, но затова пък запознат източник, който твърди, че през февруари "Генералният щаб е достигнал до извода, че Пригожин не само е прибрал целия мобилизационен ресурс, в това число и от затворниците, но и е провокирал "снаряден глад" в подразделения на Въоръжените сили".

"Очевидно е, че снарядите определено не достигат както за ЧВК, така и за министерството на отбраната. "Войната" за тях продължава", разсъждава по-долу медията.

Източникът добавил, че в 155-а бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот, който участваше в офанзивата край Угледар, има катастрофален недостиг на снаряди.

"При липса на адекватна поддръжка морските пехотинци изпълняват необичайни за предназначението си задачи в Угледарско направление с цената на значителни загуби на личен състав".

Това изречение е значимо не само защото Русия рядко признава за тежки загуби на фронта. Угледар бе една от важните фронтови линии, на които Москва разчиташе на пробив и овладяване на обширни територии от Донецк. Вместо това претърпя пълен провал.

Така военното министерство си измива ръцете за неуспеха с "музикантите" и тяхната алчност за снаряди.

"Очевидно скоро командването на бригадата, подобно на Пригожин, ще бъде принудено да напише призив към обществеността "да поиска всички заедно да дадат снаряди на морските пехотинци", предупреждава ВЧК-ОГПУ.