Около три години след избухването на пандемията от COVID-19 най-вероятна остава версията, че тя е резултат на авария в китайска лаборатория.

Според „Уолстрийт Джърнъл“ това се сочи и в секретен доклад на разузнаването, представен наскоро на Белия дом и ключови членове на Конгреса.

Китай винаги е отхвърлял предположението за лабораторен инцидент. В началото на пандемията вниманието беше насочено към пазара на диви животни в Ухан. Смяташе се, че е възможно вирусът да е преминал от животни към хора именно там.

Разследванията на произхода на пандемията обаче почти спряха, отчасти защото Световната здравна организация (СЗО) не може да провежда по-нататъшни разследвания в страната поради съпротивата на китайците.

Оценката на ФБР е, че вирусът вероятно се е разпространил чрез грешка в китайска лаборатория.

Съветникът по националната сигурност на американския президент Джо Байдън - Джейк Съливан, заяви в неделя, че не може нито да потвърди, нито да отрече доклада.

„Точно сега няма окончателен отговор от разузнаванията“, подчерта Съливан.

Някои американски разузнавателни агенции продължават да смятат, че вирусът вероятно е бил предаден по естествен път, докато други подозират по-скоро експеримент в лаборатория, който е излязъл извън контрол.

Китай отхвърли обвиненията. Говорителят на външното министерство на Пекин Мао Нинг заяви пред пресата, че търсенето на произхода на вируса е научен въпрос и не бива да се "политизира".

Изследователската мисия на Световната здравна организация (СЗО) с китайски учени през 2021 г. в централния китайски град Ухан, където вирусът е открит за първи път, е установила, че лабораторен срив е "много малко вероятен". Говорителят каза още, че теорията за лабораторията трябва да бъде спряна и Китай не трябва да бъде клеветен.