До последния възможен момент "Продължаваме промяната" и "Демократична България" редиха листи и вече е ясно - лица на ДБ ще водят в 9 избиралени района, в останалите 22 - на ПП. Крайният срок за регистриране на кандидатслите листи изтича малко по-късно дннес, като от обединението обявиха окончателното разпределение при водачите, от което е видимо, че са направени някои размествания спрямо първоначално решеното.

Дълго се търси човек и за спорната София-област. Водач там ще бъде пулмологът от ДБ д-р Александър Симидчиев.

Както Клуб Z писа този МИР бе "спорен" заради негодуванието от страна на бившия водач на листата от името на ПП - Александър Дунчев. Дунчев и екипът му обявиха решението областта да бъде дадена на ДБ като безпринципно и обвиниха ръководството на "Промяната" в задкулисие. Мотивът на известния природозащитник и бивш директор на агенцията по горите бе, че той и екипът му са направили много за района и че не може да се търси място за човека, а човек за мястото. В крайна сметка от ПП не склониха да "върнат" 26-ти МИР при себе си и тоой остана за ДБ, като в хода на разговорите в дясната коалиция за него се спрягаха имената на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, на Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев ("Да, България"). По информация на Клуб Z късно снощи е било взето решение д-р Симидчиев да оглави листата. Известният пулмолог бе под номер 3 в 25 район на миналия вот.

Рокада спрямо първоначалния план има и в Кърджали и Русе. В определяния като "бастион на ДПС" 9 МИР трябваше да води бившият председател и зам.-председател на Народното събрание Никола Минчев (ПП). Това щеше да е единственото дублиране на водачи на листи при новото обединение, като Минчев е водач и на листата в Пловдив-град. Атанас Атанасов пък бе предвидено да води в крайдунавския град. В крайна сметка, пак късно снощи, е било взето решението съпредседателят на ДБ да поведе в Кърджали, а в Русе - икономистът от ДБ Мартин Димитров, който на предходния вот бе четвърти в софийския 24-ти МИР.

Както Атанасов сам обяви тази сутрин, той ще е втори в 23-МИР в София, къъдето първи е съпредседателят на ПП Кирил Петков. Другият съпредседател на ПП Асен Василев ще води традиционно в Хасково, а този на ДБ - Христо Иванов - в 24-ти МИР в София. В "лидерския" 25-ти ще води Христо Петров - Ицо Хазарта, който отново ще се сблъска там с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Втори в листата след Петров ще е съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев. 

Отпадат обаче някои от знаковите лица в досегашните листи, а други се завръщат. Както Клуб Z писа, бившата шефка на кабинета и правителствен ръководител Лена Бориславова (ПП) ще е втора в листата след Христо Иванов, след като се отказа от номинации на предходния вот.

Отпада депутатката от гражданската квота Кремена Кунева, като самата тя не скри разочарованието си (във фейсбук пост) заради предложената й задна позиция.

"Трудно е да се каже, че решението да не участвам в предстоящите избори е мое. Буквално в последния момент получих предложение за неизбираемо място и прецених, че аз нямам необходимост името ми просто да "присъства" в избирателни листи", написа Кунева.

В последния момент пък се решава ще бъде ли и къде (ако) бившият съпредседател на "Зелените" - бившият вицепремиер и министър на екологията Борислав Сандов.

Ето и окончателната подредба на водачите на новото обединение ПП-ДБ:

1 МИР Благоевград – Андрей Гюров - ПП

2 МИР Бургас – Константин Бачийски - ПП

3 МИР Варна – Даниел Лорер - ПП

4 МИР Велико Търново – Людмила Илиева - ДБ

5 МИР Видин – Любен Иванов - ДБ

6 МИР Враца – Деница Симеонова - ПП

7 МИР Габрово – Явор Божанков - ПП

8 МИР Добрич – Ивайло Мирчев - ДБ

9 МИР Кърджали – Атанас Атанасов - ДБ

10 МИР Кюстендил – Георги Стамов - ПП

11 МИР Ловеч – Искрен Арабаджиев - ПП

12 МИР Монтана – Ванина Вецина - ПП

13 МИР Пазарджик – Ивайло Шотев - ПП

14 МИР Перник – Бойко Рашков - ПП

15 МИР Плевен – Радостин Василев - ПП

16 МИР Пловдив – Никола Минчев - ПП

17 МИР Пловдив област – Росен Костурков - ПП

18 МИР Разград – Антоанета Цонева - ДБ

19 МИР Русе – Мартин Димитров - ДБ

20 МИР Силистра – Стоян Георгиев - ПП

21 МИР Сливен – Татяна Султанова-Сивева - ПП

22 МИР Смолян – Михал Камбарев - ПП

23 МИР София – Кирил Петков - ПП

 24 МИР София – Христо Иванов - ДБ

25 МИР София – Христо Петров - ПП

26 МИР София област – Александър Симидчиев - ДБ

27 МИР Стара Загора – Радослав Рибарски - ПП

28 МИР Търговище – Илина Мутафчиева - ДБ

29 МИР Хасково – Асен Василев - ПП

30 МИР Шумен – акад. Николай Денков - ПП

31 МИР Ямбол – Мирослав Иванов - ПП