За година изобличихме 360 руски шпиони. 

Това обяви в интервю за "Индепендънт" Васил Малюк - шефът на Службата за безопасност на Украйна (СБУ).

Идентифицираните агенти варират от видни личности като Виктор Медведчук, прокремълски украински политик и кум на руския президент Владимир Путин, до граждани, които събирали информация за местоположението на украинските сили.

"В продължение на десетилетия Русия насища страната ни със свои агенти в държавните органи, в църквата, във военно-промишления комплекс", обясни той.

По думите му заплахата от Русия идва от всички страни, не само от физическото бойно поле. Следственият отдел на СБУ е започнало повече от 64 000 наказателни производства срещу силите на Русия – в почти половината от случаите става дума за военни престъпления. 

"Започнахме повече от 64 000 наказателни производства, свързани с руската военна агресия срещу Украйна. Повече от 24 600 от тях се основават на нарушения на законите и обичаите на войната. За нас е от голямо значение да покажем на света не само емоции, но и процедурни доказателства за незаконните действия на Русия", добави той.

През 2020 г. СБУ е регистрирала 800 кибератаки, през 2021 г. - около 2000. От инвазията насам са повече от 4500.

"Това са различни видове атаки, понякога наистина масивни, понякога доста сложни. В момента Русия организира средно над 10 кибератаки дневно... Техните цели са различни: държавни ресурси, критични инфраструктурни съоръжения и т.н. Но ние успешно се противопоставяме на врага и в киберпространството", уверява той.

Заради разнообразните атаки на Русия СБУ е трябвало да бъде "напълно реорганизирана", за да им противодейства.

"Офицерите от СБУ буквално живеят на първа линия. Нашите киберспециалисти работят енергично ден и нощ, за да отблъснат вражеските кибератаки".

Малюк е уверен, че Украйна ще спечели.

"Аз, като всеки украинец, нямам никакви илюзии относно Путин и неговите мотиви в тази война. Затова моето послание към него е просто: никога няма да ни разбиете или унищожите. Ние се борим не само за бъдещето на Украйна, но и за бъдещето на целия цивилизован свят".