Датчаните трябва да заменят две трети от консумираното месо със зеленчуци и други растения като част от усилията за постигане на амбициозните климатични цели на страната до края на десетилетието, заяви независим съветник на правителството, цитиран от Ройтерс и БТА.

Данък върху храните, които са вредни за климата, беше сред основните препоръки, отправени от Датския съвет по климата. Той предлага налагането на данък от около 33 на сто върху говеждото, което е сред продуктите с най-голям отпечатък върху климата, заяви председателят на съвета Петер Молгорд.

Препоръката беше част от годишен преглед на пътя на Дания към постигане на обвързващата цел за намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO2) със 70 процента от нивата от 1990 г., която правителството е законово задължено да следва.

Датчаните консумират средно над два пъти повече животински хранителни продукти, като свинско, говеждо и млечни продукти, в сравнение със средното за света, според доклада. Измерено според емисиите от диетата им, това поставя датчаните сред населението с най-много емисии в света.

Тъй като е основен производител на свинско месо, с над два пъти повече прасета за клане, отколкото са хората, печеното свинско е опора на датската кухня.

Съветът изчислява, че Дания може да емитира между 2,6 и 3,9 милиона тона CO2-еквиваленти по-малко на година, ако всички датчани следват диетичните съвети на правителството за намаляване на приема на месо до 350 грама на седмица от малко под 1 килограм средно.

Дания е отделила 65 милиона тона CO2-еквивалент през 2020 г.

Миналата седмица съветът препоръча намаляване на производството на говеждо и млечни продукти чрез налагане на данък върху емисиите от земеделието. Повече от половината площ на Дания е обработваема, което я прави една от най-интензивно култивираните страни в света.

Съветът също така препоръча ускоряване на усилията за намаляване на емисиите на парникови газове от земеделието, постепенно премахване на газовите пещи в домакинствата и изграждане на вятърна и слънчева енергия.