Дали най-лошото от кризата с цените на енергията вече е зад гърба на Европа? Не, предупреждава Международната агенция по енергетика: Китай скоро може отново да повиши цените на втечнения природен газ.

След кризата през есента цените на газа в Европа се успокоиха значително. Но Международната агенция по енергетика предупреждава: кризата може би далеч не е приключила. Въпреки че през последните месеци цените спаднаха, това може да се промени през настоящата година, ако търсенето в Азия и особено в Китай отново се повиши, посочва МАЕ в своя доклад за пазара на газ, публикуван в Париж във вторник. Като най-голям вносител на природен газ в света, Китай наскоро отмени ограниченията за COVID-19, които намалиха вътрешното търсене през миналата година, се казва в доклада.

При оптимистичен сценарий възобновеният ръст на търсенето на втечнен природен газ (LNG) в Китай би могъл да достигне 35%, заяви МАЕ. Това би предизвикало ожесточена конкуренция на международните пазари и би могло да доведе до връщане на цените на природния газ към неустойчивите нива от миналото лято, което е особено притеснително за европейските купувачи.

„Миналата година беше изключително трудна за световните пазари на газ. Сега цените се връщат към поносими нива, особено в Европа, където меката зима и спадът в търсенето допринесоха за охлаждането на пазарите“, заяви директорът на отдела за енергийни пазари и сигурност на МАЕ Кейсуке Садамори.

„Китай е голямата неизвестна през 2023 г. Ако световното търсене на втечнен природен газ се върне към нивата отпреди кризата, това само ще засили конкуренцията на световните пазари и неминуемо ще доведе до ново покачване на цените.“

Въпреки увеличението на световното търсене на втечнен природен газ през 2022 г., увеличението на предлагането е сравнително скромно - 5,5%, според МАЕ. Инвестициите са бавни поради нарастващите разходи за строителство и продължаващите предоговаряния на договорите. Въпреки това много проекти, които вече са изправени пред инвестиции - включително няколко в Северна Америка и разширението на North Field South в Катар - отбелязват значителен напредък към окончателно решение, заяви МАЕ.