Пребиха, глобиха и арестуваха самотен баща в Русия, предават независимите медии "Спектр" и "ОВД-Инфо". Причината - дъщеря му нарисувала антивоенна картинка.

През април 2022 г. учителка по изобразително изкуство в Тулска област помолила шестокласници по време на час да нарисуват картинки, чрез които да изразят подкрепата си за руската армия в Украйна.

Преподавателката незабавно повикала полиция, когато едно момиче нарисувало антивоенна картинка - руско знаме с надпис "Не на войната", както и украински флаг, на който пишело "Слава на Украйна". На рисунката имало ракети, летящи от руската страна към жена и нейното дете в Украйна.

54-годишният баща на "бунтарката" Алексей Москальов се занимава с птицевъдство в град Ефремов, където отглеждал дъщеря си Маша. Майката се преместила в друг град, когато дъщеря й била на три години.

"Учителят по рисуване веднага заплаши дъщеря ми, така че когато полицаите дойдоха и започнаха да изчакват Маша на входа (на училището), питайки поред имената и фамилиите на всички ученици, дъщеря ми веднага разбра какво се случва.

Тя успя да се промъкне: даде фалшиво име. Прибра се вкъщи задъхана и каза: "Татко, полицията почти ме хвана – нарисувах картинка!" Беше уплашена и аз обещах, че на следващия ден ще дойда в нейното училище и ще я чакам, до края на часовете."

На следващия ден Алексей пристигнал в училището на Маша и застанал в коридора да я изчака. По думите му обаче, когато директорката на училището го забелязала, извикала полиция, която дошла в училището заедно със служители от службата за закрила на детето. Те извели Маша от часовете й и я завели заедно с баща й при началника на местната полиция.

След като разпитали Алексей, офицерите го обвинили в "дискредитиране" на руската армия за публикации и коментари, които е направил в социалните медии. Той бил глобен с 32 000 рубли (около 800 лева) за следната публикация:

"Руската армия. Изнасилвачите точно до нас".

Същата вечер Маша казала на баща си, че се страхува да ходи на училище. Той я уверил, че няма за какво да се тревожи и тя продължила да посещава учебното заведение. Скоро след това Алексей получил обаждане от училището, в което му казали, че Маша е била отведена от служители на ФСБ и че трябва незабавно да се яви в зданието.

"Облякох се и се втурнах натам. Посрещнаха ме служители на ФСБ. Попитах: "Къде е дъщеря ми?" Те отговориха, че е на интервю в съседния офис.

Три часа и половина ми говориха, че неправилно възпитавам дъщеря си, че ще ми я вземат и че ще ме вкарат в затвора".

След това Маша спряла да ходи на училище.

Ден преди Новата година полицията се явила в дома на семейството със заповед за обиск.

"Сутринта на 30 декември ми се обадиха в 7:30 ч. Мърмориха нещо по телефона. Приготвях се да отида на работа. Наведох се през прозореца и бях шокиран: имаше три полицейски коли около нашата сграда, още две коли отстрани, автомобил на Министерството на извънредните ситуации и пожарна кола малко по-далеч.

Около 12 души. Служители на ФСБ и няколко полицаи излязоха от колите си и тръгнаха към входа на нашата сграда. Носиха ъглошлайф. Веднага разбрах, че идват за нас".

По думите на Алексей полицаите разхвърлили неща по пода, изтръгнали висящи картини от стените и преобърнали мебелите им. Те прибрали 123 000 рубли (малко над 3000 лв.) и 3150 долара (около 5800 лв.) - всички им спестявания, и заснели антивоенната рисунка на Маша. След това отвели Маша в сиропиталище, а Алексей - в офиса на ФСБ, за да бъде разпитан.

Алексей твърди, че полицаи удряли "главата му в стената и в пода", преди да го оставят в стаята за разпит в продължение на два часа и половина с руския национален химн, надут до краен предел.

Когато състоянието на мъжа се влошило, били извикани медицински служители.

"След това (агенти на ФСБ) ми показаха коментар, който дъщеря ми е оставила във "ВКонтакте": под публикация за това как "нашите деца умират безкористно в Украйна", Маша бе написала:

"И за колко умират? Двеста хиляди рубли на месец или малко повече?"

Същия ден властите образували наказателно производство срещу Алексей за "дискредитиране" на руската армия. Тъй като по-рано през годината бил наказан за същото провинение, сега наказанието щяло да бъде по-сурово, обяснил неговият адвокат Владимир Билиенко пред "ОВД-Инфо".

Алексей бил освободен от ФСБ едва по-късно същата вечер, като получил призовка да се яви в полицейското управление на 9 януари. На следващия ден той успял да вземе Маша от детския приют и двамата напуснали Ефремов. "Спектр" и "ОВД-Инфо" не уточняват къде се намира семейството в момента.

Алексей може да получи до три години затвор. Пред медиите изразил опасения, че ако бъде арестуван или осъден, Маша може да бъде настанена обратно в сиропиталището. 

"Ако служителите решат да бъдат упорити – нашата съдебна система често се поддава на това, което искат – може да го вкарат в затвора и да изпратят дъщеря му в сиропиталище", посочил Билиенко.

Тук приключват историите на "Спектр" и "ОВД-Инфо" за това семейство. Те са публикувани на 27 февруари 2023 г.

На 1 март 2023 г. двете медии и "Медуза" съобщиха, че Алексей е бил арестуван. Маша е оставена сама в дома, който полицията старателно е претърсила. Посетен е бил и доброволец, който е подпомагал семейството.