Триседмичното сражение близо до миньорското градче Вухледар (Угледар на руски) в Донбас е станало най-голямата танкова битка в цялата война в Украйна досега и нанесло сериозен удар на руските войски, пише днес в. "Ню Йорк таймс".

Руската армия се е придвижвала напред в колони, а въоръжените сили на Украйна са маневрирали в отбрана, стреляйки отдалече или от укрития, когато колоните на руснаците влизали на територията им.

„Когато всичко приключи, Русия не само не можа да завземе Вухледар, но и направи същата грешка, която ѝ струва стотици танкове в началото на войната: да влиза с колони в засади", пише вестникът.

На кадрите от украинските безпилотници се вижда, че натъкнали се на мини, ударени от артилерийски снаряди или унищожени от противотанкови ракети корпуси на руска бронетехника сега се разпръснати в полетата около целия Вухледар.

Според украинските военни в битката Русия е загубила най-малко 130 танка и бронирани машини. Украйна не разкрива своите загуби.

Украинският лейтенант Владислав Баяк казва пред вестника, че танковата колона става най-уязвима, след като започне стрелбата по нея. Водачите изпадат в паника и се опитват да се развърнат във верига, но така попадат в минираните страни на пътя.

„Тогава взривените машини стават препятствие, забавяйки или спирайки колоната. В този момент украинската артилерия открива огън, поразявайки нови бронирани превозни средства и убивайки войниците, които изпълзяват ранени от ударените. Започват хаос и експлозии“, казава пред "Ню Йорк таймс" лейтенантът.

Според него руското командване изпраща бронирани колони напред поради липсата на други варианти срещу добре укрепените позиции на Украйна, без значение колко скъпа е тази тактика.

Вестникът посочва, че липсата на опит също си казва думата при руснаците - много от най-елитните им части са разбити в предишни сражения, а попълненията са от зле обучени мобилизирани цивилни.