Протест е организиран срещу предложението за закриване на полицейския участък в ямболското село Лесово, предава тази сутрин бТВ.

Полицаите отговарят за десетки населени места по българо-турската граница. Местнита хора тъврдят, че са решени дори да блокират пътища. Заявяват, че ще се организират като живи вериги.

„Никой не ме е уведомил, че полицейският участък ще бъде закрит. Информацията стигна до мен неофициално. След като се убедих, че това е така, проведох няколко срещи и разговори с директора на полицията в Ямбол и на областната дирекция“, коментира кметът на селото Бившев.

„Мотивите са, че в района има ниска престъпност, но това е вследствие на работата именно на органите на реда. Като се имат предвид обаче мигрантският и инфлационният натиск, ще се стигне до ескалация на престъпността. Какво ще правим тогава“, пита се той.

„Село Лесово отговаря за нашето направление. Важно е хората да бъдат спокойни, някои от тях работят на смени и се връщат през нощта. Едно време имаше кражби, убийства и палежи, но благодарение на момчетата от полицията всичко това спря. Доволни сме, че живеем мирно и тихо“, посочва и Христо Гечев, кмет на близкото село Гранитово.

„На 15 км сме от границата. Миналата година само аз в селото съм хванал осем мигранти, а с помощта на полицията и другите хора – 20“, каза още той.

Местните хора се притесняват, някои от тях живеят сами, настояват полицейският участък да бъде запазен.

През селата минават и тираджии, които според жителите на Лесово, шофират и след употребата на алкохол, а присъствието на полицаите ги респектира.

Оказва се, че засега нещата са на ниво - слухове.

От Министерството на вътрешните работи заявяват пред бТВ, че към момента намерение за закриване на участъка няма.