Детето на две майки, известно като "бебето Сара", осава без български акт за раждане и документ за самоличност. Това е решението на Върховния административен съд, който отхвърли иска по делото, въпреки решението на Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург от 2021 г., съобщи ЛГБТИ "Действие", организацията, която предоставя правна помощ на семейството.

Единственият мотив на ВАС е, че детето не е български гражданин. 

Момиченцето, вече на три години, е на българка и британка, сключили брак в Испания. Тъй като родителите му не са испанци, не може да получи гражданство от Испания. Майка му е британка, но раждането в Гибралтар не позволява да получи и британски паспорт. Остава единствена опция България. 

Според българската администрация обаче, тъй като нашата конституция не признава законния в ЕС брак на родителите ѝ, Сара е с неясен произход. Дълга съдебна борба доведе до решение на СЕС, който задължи България да издаде документи за самоличност на детето.

А именно българските съдии пратиха делото в СЕС - и сега, игнорирайки решението, България е заплашена от потенциална процедура за нарушение на правото на ЕС. Това може да доведе до постоянни глоби за държавата ни, докато изпълни решението - които ще плащат данъкоплатците.

Междувременно детето продължава да е без паспорт. По тази причина то от години не е виждало възрастните си дядовци. А в момента е на практика човек без държава - което създава безброй юридически и практически проблеми на него и родителите му.