Бебето Сара - което вече не е и бебе, а малко дете на две години и половина - ще остане поне още 2 години без гражданство, без български акт за раждане и без да съществува юридически, след като администрацията на район Панчарево в Столичната община отказва да издаде такъв, въпреки решение на Съда на Европейския съюз.

Това обяви днес адв. Деница Любенова от ЛГБТ "Действия".

"Станало е в петък - последния ден в срока на обжалване. Сега делото ще отиде на касационно разглеждане пред Върховния административен съд, Сара ще остане 2 години без гражданство, без достъп до здравеопазване, без възможност да ходи на детска градина, блокирана е в Испания, не може да пътува", обясни тя.

"Сара" не е истинското име, но малкото момиченце е напълно реално - освен според българската държава. Тя е дете на две жени - българка и великобританка, сключили брак в Испания. Тъй като родителите му не са испанци, не може да получи гражданство от Испания. Майка му е британка, но раждането в Гибралтар не позволява да получи и британски паспорт. Остава единствена опция България.

Според българската администрация обаче, тъй като нашата конституция не признава законният в ЕС брак на родителите й, нейният произход не е ясен. Районната администрация в Панчарево е поискала доказателства, които са лични данни, нещо, което не прави за нито едно дете на хетеросексуална двойка. ЛГБТ "Действие" от две години се бори за правата на малката Сара, която дори не се е виждала с дядовците си.

В края на миналата година Съдът на ЕС излезе с решение по преюдициално запитване на Административен съд - София град и потвърди, че щом е установен произходът на детето в една държава от Съюза, следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.

България обаче не изпълнява това решение и обжалва нареждането. Най-странно е, че нищо не пречи да има обжалване, но на Сара да бъде издаден временен паспорт, който признава родителите й като такива. Клуб Z не успя да се свърже с кмета на район "Панчарево", а мотивите засега не са ясни и ще станат публично достояние след няколко седмици.. Консулският офис на България в Барселона дори е отказал да копира документите на двете майки.

"България влиза в нарушение на правото на Европейския съюз. В контакт сме с нужните хора в Европейската комисия и Европарламента и ще стартираме наказателна процедура срещу България", обясни адв. Любенова.

Процедурата за нарушение обикновено води до налагане на ежедневна глоба - това означава, че всеки ден, в който България не изпълнява решението на Съда на ЕС, българският данъкоплатец ще плаща за това.

Според ЛГБТ "Действие" няколко български институции - Министерство на правосъдието, на вътрешните и на външните работи, и на регионалното развитие, заедно със Столичната община, трябва да се съберат и да решат този казус заедно - защото той може да струва скъпо на държавата ни и на

"Това, което те правят, и то вече е абсолютно умишлено, е да държат едно дете като заложник", отбеляза адв. Любенова. "И това се случва точно в седмицата на ежегодния София Прайд."

Традиционното шествие в защита на правата на ЛГБТ+ хората ще се проведе тази събота, 18-ти юни, в София.