Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров говориха накратко в четвъртък на среща на висши дипломати от Г-20 в първата среща на високо ниво от месеци между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Американски служители казаха, че Блинкън и Лавров са разговаряли около 10 минути в кулоарите на конференцията на Г-20 в Ню Делхи.

Кратката среща идва в момент, в който отношенията между Вашингтон и Москва рязко се влошиха, докато напрежението около войната на Русия с Украйна скочи.

Високопоставен американски служител каза, че Блинкън е използвал дискусията, за да посочи три точки на Лавров: че САЩ ще подкрепят Украйна в конфликта толкова дълго, колкото е необходимо, за да сложи край на войната, че Русия трябва да отмени решението си да спре участието си в Нов ядрен договор СТАРТ и че Москва трябва да освободи задържания американец Пол Уилън.

Служителят, който говори с репортери при условие за анонимност, отказа да характеризира отговора на Лавров, но каза, че Блинкън не е останал с впечатлението, че ще има някаква промяна в поведението на Русия в близко бъдеще.