До преди десетилетие България можеше да се похвали с участие в няколко позитивни класации в света - и една от тях бе присъствието ни в челната десетка на най-бърз интернет. Как държава от Източна Европа изпревари много от най-богатите в света по интернет е интересна историческа мистерия, но тя не продължи дълго - и сега страната ни едва влиза в топ 50.

В последните години приоритетите се промениха и за множество потребители не е толкова съществена скоростта на наземната им връзка, а тази на мобилната. Бързият интернет е ключов за излъчване на видео, за следене на камери у дома, за работа от смарт-устройствата ни, докато сме в движение.

Българският телеком А1 първи разви пълноценна 5G мрежа у нас и не е случайно, че именно те ни вкарват в челната десетка за най-бързата средна скорост на мобилния интернет.

Доклад на OpenSignal от тази година сочи, че мрежата на А1 е не само най-бързата в страната като цяло, но и сред най-бързите в света.

Според техните тестове (проведени в края на 2022 г.) 5G мрежата на А1 е единствената със сериозно развитие в страната по отношение на скоростта - 38% по-бързо сваляне и 14,5% по-бързо качване. И това са данните за всички поколения мрежи на телекома, които предлагат достъп до интернет. При 5G ULTRA средната скорост е достигнала страхотните 478,5 Mbps, или с 36,4% повече от пролетта на 2022 г., а качването - 46,6 Mbps - 39,7% по-бързо.

Освен скоростта, тестовете на OpenSignal мерят и потребителското преживяване за различни употреби на интернет. В това отношение 5G ULTRA е единствена наградена за „5G видео преживяване“, а мрежата на А1 като цяло споделя наградата с другите български оператори в категориите „Видео преживяване“, „Гейминг преживяване“, “Телефонни разговори“, и две награди за постоянство и качество на мрежата.

От А1 подчертават, че това е благодарение на тяхната пълноценна 5G технология, която ползва лента с широчина от 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Освен че използва по-ефективно честотния спектър, това осигурява по-голям капацитет за клиентите и в пъти по-големи скорости на сваляне и качване на данни.

Yettel не са отбелязали сериозен напредък със скоростта, а Vivacom имат предимство в един от 14 тествани аспекта на 5G мрежите - покритието им в страната.

А мястото на мрежата на А1 в световен мащаб се потвърждава и от друг тест, на инструмента SpeedTest на Ookla. Той сочи, че техните скорости са четвърти в света - пред тях са само тези на Vodafone в Катар, Etisalat в Обединените арабски емирства и SK Telecom в Южна Корея. Даунлоудът в България в мрежата на А1 е по-бърз дори от този в Китай, Кувейт, Саудитска Арабия, Норвегия и Дания - държави, които ни бият по скорост на кабелния интернет.