Отнети са достъпът и пропуските на лицата, свързани със сградите, които са предмет на заповедта на областния управител за изземване на помещения, които се намират на територията на ГКПП "Капитан Андреево".

Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев при посещението си на граничния пункт, цитиран от БТА. 

"Стоя месеци наред жандармерия, за да може да функционира безпрепятствено лабораторията и да не стават проблеми и нарушения на обществения ред, да не стават огромни опашки, които нарушаваха отношенията ни с Турция и Европейския съюз. Сградите бяха обявени за сгради, свързани с националната сигурност, следващата стъпка е заповедта на областния управител за тяхното изземване, която той в момента реализира. Стъпката на "Гранична полиция" е отнемане на пропуските на лицата", добави министърът на вътрешните работи.

Той уточни още, че предстои лаборатория за фитосанитарен контрол да бъде изградена и на граничния пункт "Лесово", а капацитетът на тукашната да бъде увеличен, както и да бъде изградена още една.

Само преди ден Bird разказа как Софийският административен съд е отхвърли искането на "Евролаб 2011" за спиране на предварителното изпълнение на заповед на Областния управител, с която е наредено изземването на имотите, за които тя има сключен с агенцията по храните договор за наем. Определението на АССГ обаче не е окончателно и подлежи на обжалване Върховния административен съд.

Иначе, днес Демерджиев коментира и мигрантската тема и състоянието на оградата по границата.

"Спекулира се по темата със закриването на полицейския участък в Лесово. Много ясно искам да заявя, че този участък няма да бъде закрит", увери той. Увери, че са дадени ясни указания на директорите по места да не се закриват структури на МВР. "Напротив, имаме 700-800 служители в резерв, които ще бъдат разпределени към областните дирекции", посочи министърът. За последните няколко месеца са възстановени около 450 служители на "Гранична полиция", като 63-ма вече са обучени, а останалите се обучават по график.

"Миграционният натиск се увеличава", предупреди Демерджиев.

За първите два месеца на тази година опитите за влизане у нас са се увеличили с 40 процента спрямо миналата година, която е била рекордна. 

Той припомни за одобрените 140 млн. евро за охрана на границата. Той поясни, че ако ЕК не може да осигури материална помощ, ще се търсят опции за ускорена процедура за закупуване на камери, термосензори, наблюдение по въздух с безпилотни летателни апарати, автомобили и кораб.

Според Демерджиев една от причините да не бъдем приети в Шенген е, че мигрантите минавали "като на парад" през страната.

"Почти всеки от престъпния свят се е пренасочил към трафика на мигранти, защото наказанията са много ниски, а приходите - изключително високи. Част от задържаните по акция "Автокрадци", се поверяват и за трафик на хора", обобщи Демерджиев.