Части от граничния пункт "Капитан Андреево" ще бъдат обявени за обект на националната сигурност с решение на Министерския съвет, което се подготвя. Новината идва от служебния министър на земеделието Явор Гечев пред бТВ таи сутрин. Т.е. - очевидно става въпрос за проблема с фитосанитарния контрол, който е в частни ръце от десетилетие и който държавата неуспешно опита да си "отвоюва" през последните месеци.

Ще бъдат отпуснати и средства за обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на пункта, отбелязва БТА.

Проблемът с контрола на входния за цялата европейска общност ГКПП избухна при правителството на Кирил Петков, който обяви, че ще си върнат контрола и че държавата е ощетявана с милиони на ден. Имаше данни за заплахи на държавни служители и за предлагани подкупи от стотици хиляди.

В крайна сметка Върховният административен съд разпореди задължитено връщане на фирата "Евролаб", която се свързва с Таки, на границата и отмени заповедите на БАБХ. А и в трите дела по забележителен начин случайният подбор на делата повели да заседава лично председателят на ВАС Георги Чолаков.

Правитерството на Петков пък падна.

Една евентуална промяна на статута на пункта вероятно ще "обърне играта" в посока - повече държава.

Уволнението на изпълнителния директор на БАБХ не е свързано с пункта "Капитан Андреево", посочи още днес служебният министър пред бТВ. Политиката по отношение на държавността на пункта продължава, каза още Явор Гечев.

„Имаме одобрението на министъра на финансите за осигуряване на 6, 5 млн. лева за обществена поръчка, които по спешност да се отпуснат за оборудване на държавна лаборатория на пункта - обяви министърът на земеделието. -

Границата функционира нормално, контролът се осъществява само от държавата", посочи той.

Вчера от поста беше освободен изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Христо Даскалов. Причините за това били, че след завръщането си той уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други, съобщиха вчера на брифинг в Министерството на земеделието. За нов изпълнителен директор на агенцията беше назначен Христо Вълчев.