“Барселона” спечели първия полуфинал за Кралската купа на Испания с 1:0 срещу “Реал” (Мадрид) на “Сантяго Бернабеу” с автогол на бразилеца Едер Милитао в 26-ата минута.

Реваншът на “Камп Ноу” е на 5 април. Преди него вечните съперници ще спорят на каталунската арена в за първенство. Барса води и в Ла Лига пред вечния си съперник, сега взе аванс и в националния турнир. Наскоро "блаугранас" взе връх в "Ел класико" за Суперкупата в Рияд.

Двубоят на "Бернабеу" бе доста нервен, с много нарушения и картони и за двата отбора, така не може да се каже, че качеството на играта бе високо. Домакините не успяха да отправят точен удар във вратата на Марк-Андре тер Щеген, докато “Барселона” завърши само с два.

Очаквано “Реал” започна по-активно и в 12-ата минута Карим Бензема прати топката в мрежата на съперника, но попадението не бе зачетено заради засада.

В средата на първото полувреме гостите започнаха да поглеждат по-смело към вратата на Тибо Куртоа и още с първата си добра възможност стигнаха до гол.

В 26-ата минута “белите” допуснаха грешка при върната топка, тя попадна във Франк Кесие, той отправи удар, Куртоа изби, ала се стигна до рикошет в краката на Милитао и кълбото влетя в мрежата (горе).

Първоначално бе отсъдена засада, но ВАР установи, че такава не е имало - 1:0 за Барса.

До почивката не се случи нещо интересно, а след нея “Барселона” бе много близо и до втори гол. В 72-рата минута Кесие стреля опасно, но топката не попадна във вратата, спряна от съотборника му Ансу Фати.

“Реал” пропусна най-добрата си възможност за изравняване в последните секунди на редовното време, когато много опасен удар на резервата Родриго премина встрани от вратата.

Двубоят ще се запомни и с това, че бе 46-ото "Ел класико" за капитана на “Барселона” Серхио Бускетс. Така той излезе начело във вечната класация, задминавайки доскорошните люти опоненти, а сега съотборници в ПСЖ Серхио Рамос и Лионел Меси, които имат по 45.