Съединените щати наложиха днес санкции на шестима руснаци, които според Вашингтон са участвали в ареста, наказателното преследване и нарушения на правата на руския опозиционен политик Владимир Кара-Мурза, предаде Ройтерс. Той беше арестуван миналата година, след като се обяви против войната в Украйна.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че санкциите са насочени срещу Елена Анатолиевна Ленская, Андрей Андреевич Задачин и Данила Юриевич Михеев и са наложени в съответствие със закона "Магнитски" заради сериозни нарушения на човешките права.

Американският Държавен департамент наложи също визови ограничения срещу Ленская и Задачин, лишавайки тях и членовете на техните семейства от възможността да влизат на територията на САЩ.

Със същото решение американският Държавен департамент наложи санкции още на руският заместник-министър на правосъдието Олег Михайлович Свириденко, на Диана Игоревна Мишченко, която е съдийката, постановила ареста на Кара-Мурза, и на Иля Павлович Козлов - съдията, който е отклонил обжалването на постановлението за арест на руския опозиционен лидер.

Кара-Мурза има британско и руско гражданство и е бил един от хората, носели ковчега на погребението на покойния американски сенатор Джон Маккейн през 2018 година. Той е бил близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян в центъра на Москва през 2015 г.

На два пъти, през 2015 г. и 2017 г., Кара-Мурза се разболява внезапно, като твърди, че е отровен от руските служби за сигурност. И в двата случая изпада в кома, след което се възстановява, а Москва отрича да е замесена.

Кара-Мурза е арестуван от руската полиция през април и е обявен за "чуждестранен агент". В момента той е задържан по подозрение в разпространяване на невярна информация за въоръжените сили съгласно нови закони, приети осем дни след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари.

Кара-Мурза е настоявал САЩ, Канада, Европейският съюз и Великобритания да използват санкции от типа "Магнитски", за да се противопоставят на нарушителите на човешките права и корумпираните лица в Русия, заявиха от министерството на финансите на САЩ.

БТА