Китайското правителство трябва да насърчава мирното развитие на отношенията с Тайван и да се стреми към мирното съединяване на Китай с острова, заяви китайският премиер Ли Къцян в доклада за работата на правителството пред китайския парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Китайците от двете страни на Тайванския проток са едно семейство и имат обща кръв. Трябва да насърчаваме икономическите и културните взаимоотношения през Тайванския проток и да подобряване системите и политиките, които допринасят за добруването на нашите тайвански сънародници", изтъкна Ли.

В същото време китайският премиер каза, че въоръжените сили на Китай трябва да отделят повече енергия за това да се подготвят при условия, които наподобяват военните, и да засилят своят бойна готовност.

"Въоръжените сили трябва да увеличат интензитета на военната си подготовка и да засилят готовността си във всички сфери. Те трябва да разработят нови ръководни начала на военната си стратегия и да положат координирани усилия за подобряване на военната работа по всички направления и във всички сфери", подчерта Ли Къцян.