В сезон, в който "Ливърпул" изгуби почти всичко вече и заветната цел до края е попадане в топ 4 на Висшата лига, нанесе историческо поражение на исторически големия си съперник "Манчестър Юнайтед" - 7:0. 

Така 5 март 2023 г. остава в историята с най-изразителната победа в съперничеството между двата отбора. И с изравнена най-тежка загуба в целия летопис на "червените дяволи", като предишния път "Юнайтед" е загубил с толкова преди близо 100 г. - от "Уулвърхемптън" на 26 декември 1931 г.

Рекорд записа и Мохамед Салах.

Нищо не предвещаваше такъв погром. Манчестърци дойдоха на "Анфийлд" със самочувствие, след като през миналата седмица спечелиха Купата на лигата, дни по-рано елиминираха "Барселона", а в четвъртък обърнаха и "Уест Хем". 

"Ливърпул" обаче ги приземи и извади от розовите сънища за четири трофея този сезон, затвърждавайки по унищожителен начин превъзходството си в това дерби в последните години.

Домакините притиснаха опонента си още от първите минути, но постепенно той се съвзе и на свой ред създаде голови възможности. Равностойното първо полувреме отиваше към края си, когато "Юнайтед" допусна грешка в защита и Коди Гакпо откри - 1:0 в 43-тата. 

Трудно е да се опише какво се случи след почивката. Дарвин Нунес удвои в 47-ата, а в 50-ата Гакпо, който през лятото бе пред преминаване в "Юнайтед", направи 3:0.

Мохамед Салах откри сметката си в 66-ата - 4:0. "Ливърпул" не пожали съперника си, не спря, както на "Олд Трафорд" за 5:0 м.г.

Дарвин Нунес удвои актива си от историческия мач в 73-тата. Десет минути по-късно Салах стана третият футболист тази вечер с второ попадение - след Гакпо и Нунес. В 88-ата и Роберто Фирмино, влязъл от скамейката и вероятно напускащ в края на сезона, качи тима си на седмото небе - 7:0.

Така "Ливърпул" показа, че не е за отписване и вече е пети в класирането, на три точки от четвъртия "Тотнъм" и на седем от третия "Манчестър Юнайтед", който пък с мач по-малко е на 14 т. от лидера "Арсенал".

Вечерта бе паметна и персонално за Мохамед Салах, който стана голмайстор №1 в историята на "червените" във Висшата лига със 129 гола, изпреварвайки Роби Фаулър. Той постигна това за 205 мача.