Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува на сайта си образците на бюлетините за гласуване за страната и за чужбина за парламентарните избори през април. Образците са утвърдени с решение на комисията от събота.

Бюлетината за гласуване за страната съдържа номера и наименованието на избирателния район, полета за номерата и наименованието на политическите формации, вкл. и за името на независим кандидат, ако е издигнат такъв в дадения район, както и опция „Не подкрепям никого“. Вдясно от имената и номерата на политическите формации има номера за гласуване по преференция.

Бюлетината за гласуване извън страната съдържа само полета за номерата и наименованието на партиите и коалициите, регистрирани за вота през април, както и опцията „Не подкрепям никого“.

Устройството, с което ще се извършва видеозаснемането на броенете на бюлетините след края на изборния ден, ще бъде поставено на масата, на която ще се брои вота. Това уточни пред бТВ в понеделник заместник-председателката и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

През целия изборен ден, докато се гласува, няма да има видеонаблюдение. След като бъде обявен краят на изборния ден в самата Секционна избирателна комисия (СИК), едва тогава председателят на СИК ще включи устройството, с което ще се извършва видеозаснемането, обясни Матева.

Говорителката на ЦИК каза още, че в протоколите ще се записва по отделно гласуването с хартиени бюлетини и данните от машинното гласуване, а общият сбор ще се записва в отделна графа.

Матева уточни, че никъде на изборите на 2 април няма да има тъмна стаичка. Гласуването с хартиени бюлетини ще става зад параван. Вместо да влиза в тъмна стаичка, избирателят ще застава зад паравана, там ще изрази гласа си върху хартиената бюлетина.