Съдът отмени предизвикалото вълна от обществено недоволство решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което на практика се "доубиваше" машинният вот, като се засекретяваше и резултатът от него. Става въпрос за взетото миналата седмица от мнозинството от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" решение, според което при попълването на протокола от вота данните от хартиените бюлетини и тези от машинните разписки ще се вписват сумарно в една графа. Което не би позволило проверка колко коректно са отчетени резултатите, нито дори колко души са гласували с единия и с другия метод.

"На провело се открито заседание Административен съд София – град уважи жалбите на коалиция “Левицата” и коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България” и отмени решение на ЦИК No 1690-НС София, 20 февруари 2023 г. относно утвърждаване на образци на изборни книжа за провеждането на изборите на Народно събрание на 2 април 2023 г. Предстои решението да бъде публикувано", съобщиха днес от АССГ.

Самото решение бе съпътствано от скандал в ЦИК по време на обсъждането му, в резултат на което един от говорителите на комисията - Цветозар Томов подаде оставка от този пост. В същия ден от ПП-ДБ дадоха заявка, че ще го атакуват в съда, което и сториха. Както и новосформираната лява коалиция. В последствие и от ГЕРБ призоваха ЦИК да ревизира сама решението си (въпреки че нейните представители в комисията го подкрепииха, като то бе внесено от Емил Войнов (БСП), б..р.).

В решението си АССГ потвърждава законовото изискване да се отчита и записва резултатът от машинното гласуване отделно от хартиеното, като така се дава възможност и за контрол на резултата от изборите и призовава ЦИК да спазва закона и да приеме правила в защита на честните избори.

Нещо повече, в становището си съдът се произнася, че издаването на машинен протокол, макар и да не е задължително, но не е и забранено съгласно закона, коментираха в последствие от "Левицата".

Според жалбата, подписана от адвокатите Надежда Йорданова (ДБ) и Никола Минчев (ПП), Изборният кодекс изисква ЦИК да публикува незабавно на сайта си както резултатите от машинното гласуване, така и от хартиеното от секционните, районните и общинските избирателни комисии. И че смисълът на това изискване е да бъде осигурена прозрачност на изборния процес, докато при решението на ЦИК е невъзможно да се установи колко са използваните бюлетини за машинно гласуване. А понеже няма изискване за разпечатване на машинния протокол, няма как да се разбере колко човека са гласували с машина и какъв е общият резултат след това. Което създава условия за несигурност при преброяването на бюлетините и проверката им. Докато  хартиените бюлетини са на номерирани в кочан и лесно може да се изчисли колко са използваните – действителни, недействителни, за образци или унищожени по специален ред, се изтъква в жалбата. Освен всичко друго, директното сумиране на резултатите от машинния и хартиения вот ограничава възможността за констатиране и поправяне на допуснати грешки от секционните избирателни комисии при предаване на изборните книжа в районните, посочиха те в жалбата си пред съда.

Вчера от ЦИК посочиха, че ще изчакат решението на съда и няма да ревизират сами своето. Така че сега е интересно да се проследи дебатът в комисията и по ревизията.

Интересно е също така дали комисията все пак ще възприеме машинния протокол да се ползва за сверяване на данните от официалния такъв. Т.нар. Хартиена коалиция в парламента на практика го елиминира на ниво секционна комисия, като обяви, че той няма да се ползва - ще се брои и отчита всичко само ръчно. Според Цветозар Томов обаче няма забрана да се използва на по-късен етап, за да засече как са преброени разписките. Той обаче посочи, че има членове на ЦИК, които са против. С решението на ЦИК от миналата седмица тази опция отпадаше - заради сумирането на хартия и разписка в едно. Но с решението на съда от днес тя пак е на дневен ред.