Паметникът на Съветската армия, по-известен като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия), трябва да стане общинска собственост, смята районният кмет на Средец в столицата Трайчо Трайков. Той е подал иск за целта към областния управител на София-град, стана ясно от негово участие в Нова ТВ.

Решение за демонтиране на монумента е взето още през 90-те години от Столичния общински съвет, но от тогава насам Столична община редовно замита темата и игнорира призивите за премахването му. Години след решението стана ясно, че той е държавна собственост - което напълно изми ръцете на общинарите.

Според проверка на екипа на Трайков в Държавния архив обаче, монументът е изграден през 1954 г. с доброволни дарения на работнически колективи и граждани. А по Закона за общинската собственост това означавало, че паметникът може да стане общински. 

"Това ми дава право, както и на всеки от Столична община, да поискам от областния управител да приложи закона. В случая аз върша работата на Столичната община", отбеляза Трайков.

Според него монументът е конструктивно опасен - потвърдено от инспекция на областната управа от 2021 г., но държавата не се разпорежда с него заради постоянен натиск и шум от руското посолство. А той не е включен в никакви договори за опазване между България и Руската федерация, няма статут на войнишки паметник или културна ценност.

"Като стане собственост на Столичната община, тя ще има отговорността да реши бъдещето на монумента", подчерта той.

След това вече става далеч по-възможно демонтирането и преместването му, както и организирането на архитектурен конкурс за нов обект в Княжеската градина.

Мнозинството софиянци не искат паметника в центъра на града им - това е известно от години, след проведено от общината социологическо проучване.