Броят на отровените ученички в Иран надхвърли 1000, предаде Пи Би Ес. Данни за атаки има в повече от 50 училища, в 25 от 31 провинции на ислямската република.

Някои родители вече не пускат децата си на училище и организират протести срещу властите. В Туитър популярност набира хаштагът #IranianSchoolHolocaust ("Ирански училищен Холокост"). Той е придружен от снимки и видеа с жертви на отравянията.

Въпреки че за отравянията се знае от поне три месеца, върховният лидер на Иран за първи път наруши мълчанието си днес.

"Властите трябва сериозно да се заемат с проблема с отравянето на учениците. Това е непростимо и голямо престъпление... извършителите трябва да бъдат сурово наказани", обяви аятолах Али Хаменей и подчерта, че няма да има амнистия за виновниците.

Малко по-рано един от водещите журналисти в ислямската република, Али Портабатабай, който разследваше случаите на отравяния, беше арестуван.

Шахриар Хейдари, член на комисията по сигурността на иранския парламент, поиска от Съвета за сигурност на страната да засили своите разследвания на тези престъпления, които определи като организирана кампания.

За разлика от съседен Афганистан, Иран няма история на религиозни екстремисти, активно борещи се срещу образованието на жените и момичетата. Дори в разгара на Ислямската революция в Иран през 1979 г. те продължаваха да посещават училища и университети.