Повече от 3 години и седем месеца след аферата с хакването на данните на милиони българи от НАП делото не можа да тръгне дори на предстартовото разпоредително заседание в СГС днес.

То касае събития от юли 2019 г. Въпреки това се оказа, че времето не е било достатъчно и единият адвокат - този на Кристиян Бойков, не е получил обвинителния акт в срока, който е по закон, за да се запознае с него - поне седмица преди днешното заседание.

Както Клуб Z писа, делото е по изключително сериозния чл. 108а за тероризъм от Глава първа на НК:

"Който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо, извърши престъпление по... (изреждат се членове)...се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години."

По това дело прокуратурата пускаше избирателно СРС - като в едното от тях си говореха Кристиян Бойков - който е обвинен за същинския извършител на хакването на НАП, и Георги Янков - търговският директор на ТАД груп.

Днес адвокатката на Иван Тодоров - собственик на фирмата, напомни, че като противодържавна дейност е изведено от прокуратурата именно разпространеното изречение между Янков и Бойков:

"То като погледнеш, че той е на власт вече трети мандат, бе!..."

Ясно беше кой е на власт трети мандат.

Но пък единият от събеседниците - Янков, изпадна от обвинителния акт и вече не е подсъдим.

Лулчева обърна внимание на любопитния факт, че делото е медийно, защото обвиненията са предявени на двамата подсъдими още миналия март. Какво се е правело в последната една година - тя не можа да каже.

Тя обаче посочи, че клиентът ѝ - шефът на фирмата Иван Тодоров, е посочен, че е подпомагал Кристиян да извършва "тероризма". В смисъл - осигурил му е работно помещение и компютър. Всъщност те двамата имат трудов договор.

Друг леко оперетен момент по това дело е, че след фамозното писане години наред на обвинителния акт - по него прокурор вече не е Евгения Щъркелова. Която именно пусна "крилатата" фраза, че заговорниците щели да хакват пръскачките пред НС, които се оказаха напълно аналогови - въобще не се ръководят от компютър.

Тя междувременно кандидатства за съдия, ВСС обаче не пожела да я направи съдия.  Положението ѝ сега е висящо, тъй като жали пред Върховния административен съд акта на отказа на ВСС.

Прокурор по делото срещу Тодоров и Бойков е станал друг известен обвинител от ерата на спецпрокуратурата - Ангел Кънев, който беше и зам.-шеф на закритата институция.

Той води и делата срещу Васил Божков, по които още не е внесен (или поне не е известно да е внесен) нито един обвинителен акт.