Делото срещу двама души за хакването на масивите с данни на НАП - набеденият за хакер Кристиян Бойков и шефът му Иван Тодоров от "ТАД груп" тръгва. Това ще стане в понеделник, 6 март, в Софийския градски съд.

Те отиват на съд за тероризъм по един от членовете в главата, в която са държавна измяна, диверсия и пр. - чл. 108а ал 1 от НК:

"Който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо, извърши престъпление по чл.... (изреждат се определени деяния)... се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна."

Това става повече от 3 години и 7 месеца след предварителния арест на Тодоров и Бойков.

Делото беше едно от тези, по които прокуратурата ефектно пускаше изрязани парчета от СРС. А това предизвика широки дискусии дали е законосъобразно.

По-късно Тодоров бе обвинен освен като подбудител на мащабната хакерска атака срещу Националната агенция за приходите (НАП), и че е оглавявал и организирана престъпна група, занимаваща се със събиране на защитени данни, с които след това да изнудва собствениците им.

Затова първоначално обвиняемите бяха трима - за да може делото да върви в любимите на предишните властимащи Специализирана прокуратура и съд. Трети беше търговският директор на фирмата Георги Янков, но той после бе освободен от отговорност.

Междувременно специнституциите бяха закрити.

За разика от други медийни дела, при които внасянето на обвинителен акт се обявява от пресцентъра на държавното обвинение с "фанфари" - а понякога дори със снимки на хора, които мъкнат томове в съда, този път това е станало тихо и дискретно.

Делото се разми и в несериозни елементи, след като наблюдаващата прокурорка Евгения Щъркелова каза пред журналисти, че от "ТАД груп" планирали да хакнат и пръскачките пред парламента и така да злепоставят България пред чуждестранни делегации. Журналистическа проверка показа, че пръскачките са напълно аналогови - не се ръководят от компютър.