Директорите на дирекции в Европейската комисия имат правото сами да правят преценка дали са в конфликт на интереси при пътувания в чужбина за сметка на властите на съответната страна.

При съмнения чиновниците могат да се обръщат към политическото ръководство на ЕК, заяви говорителят ѝ Балаж Уйвари.

Той бе засипан с въпроси във връзка с разкритията от миналата седмица. Тогава стана ясно, че естонецът Хенрик Хололей – шеф на Генерална дирекция „Транспорт”, е пътувал до Катар за сметка на авиолиниите на емирството 9 пъти между 2015 и 2021 г. Тогава екипът му договарял голяма сделка в областта на авиацията със страната.

Чиновникът е преценил сам, че в случая няма конфликт на интереси, въпреки че по същото време ЕС е бил в преговори с Катар за сключване на договор в областта на гражданското въздухоплаване, каза Уйвари. Директорът се е задоволил със собствената си преценка, че плащането на самолетните билети и хотела му в Катар от местните власти не е конфликт на интереси. Името на Хенрик Хололей обаче не бе споменато нито веднъж.

Говорителят не отрече информацията, че става дума за 9 такива пътувания, както и че ЕК не работи с ясно определение за конфликт на интереси. И допълни, че подобни пътувания засега съставляват под един процент от командировките на служителите на Комисията.

Въпросните пътувания са били платени от Катар в израз на гостоприемство, каза още Балаж Уйвари.

До лятото ЕК ще предложи допълнителни правила, с които да остави възможност за пътувания на своите служители, платени от организаторите, само когато това са ООН, Г-7 и Г-20, или правителства на страни членки ЕС.

Няма нарушение на действащите сега правила, отговори Уйвари на въпрос дали уличеният чиновник трябва да подаде оставка.

Разкритията за пътуванията на Хенрик Хололей до Катар последваха уличаването на евродепутати в получаване на подкупи от емирството срещу лобиране в Европейския парламент. Засега не се съобщава дали има връзка между двата случая.