Шефът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Васил Малюк обяви в края на февруари, че се разследват 24 600 случаи на военни престъпления от руснаци срещу украинци от 24.02.2022 г. насам.

Днес към списъка може да бъде прибавено поне още едно - руснаци заснеха как разстрелват неизвестен невъоръжен украински военнопленник и качиха доказателството за този позор в социалните мрежи.

В 12-секундното видео се вижда как войникът пуши цигара и изрича думите: "Слава на Украйна". В следващия миг е обсипан с дъжд от куршуми и псувни.

Цензурирана версия на клипа може да видите по-долу. Предупреждаваме, че той съдържа сцени на насилие и го гледате на собствена отговорност.

Ето снимка в цял ръст на военнопленника секунди преди да бъде екзекутиран.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира клипа на профила си в "Туитър".

"Ужасяващо видео от екзекуцията на невъоръжен украински военнопленник от руските сили просто защото казва: "Слава на Украйна". Поредно доказателство, че тази война е геноцид. Наложително е Карим Хан незабавно да стартира разследване в Международния наказателен съд заради това гнусно военнопрестъпление. Извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието".

Междувременно каналът "Wartranslated", който следи изкъсо събитията в Русия от началото на инвазията, публикува кратък списък с коментари на руски потребители на "Телеграм" под видеото. Ето някои от тях:

"Еврочекиджиите ще споделят това видео, намеквайки, че руснаците са демони - да, такива сме!" 

"Твърде много похабени куршуми. Жалко!"

"Трябваше да му пуснат един в стомаха и да го оставят в канавката."

"Това искаха американците и англосаксонците. Вече не могат да ни спрат. Сега трябва до края - ние или те. Това е".

"Скоро всички украински военнопленници".