Дисциплинарната комисия на Фондацията по гимнастическа етика отстрани президентката на руската федерация по художествена гимнастика и старши треньорка на националния отбор Ирина Винер-Усманова от участие в международни състезания за две години, съобщи Международната федерация (ФИГ).

"Винер няма право да участва или да бъде акредитирана в каквато и да е роля в международно състезание, включително като треньор, ръководител на делегация или друга официална роля в което и да е събитие на ФИГ за период от две години, които ще влязат в сила един ден след вдигането на мерките на федерацията, свързани със ситуацията в Украйна, или при условие, че мерките на ФИГ бъдат отменени в рамките на пет години от датата на това решение", се казва в изявлението на Световната централа, цитирано от ТАСС и БТА.

Разследването е свързано с оттеглянето на кандидатурата на Наталия Кузмина от изборите за Техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ през 2021 г. 

Публични изявления в медиите след поражението на руския отбор на Олимпийските игри в Токио бяха определени за обидни и нарушаващи правилата на ФИГ. Русия оттегли кандидатурата на Кузмина от изборите, след като Винер-Усманова я критикува остро за съдийството в японската столица.

Дина Аверина остана втора в индивидуалния многобой след Линой Ашрам (Израел), при ансамблите Русия взе сребро, а България спечели историческа първа титла. Техническият комитет на ФИГ по-късно обясни, че не е имало грешки или пристрастия от страна на съдиите в Токио.

Дисциплинарната комисия реши, че Винер-Усманова е отговорна за нарушаване на правилата на ФИГ. Предупреждение е отправено към Федерацията по гимнастика на Русия, която е ръководен орган на централите по спортна гимнастика, художествена гимнастика, скокове на батут, спортна акробатика, спортна аеробика и паркур.

Страните имат право да обжалват решението пред Апелативния трибунал в рамките на 21 дни.