Не сме получили още ракети "Пейтриът". Това обяви говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат. 

По-рано полският министър на отбраната Мариус Блашчащ бе цитиран в интервю за испански вестник "Расон" да казва следното:

"Трябва да подчертая, че благодарение на положените от Полша усилия батареи "Пейтриът" и първите танкове "Леопард" ... вече пристигнаха в Украйна", каза министърът.

Всъщност, доставките още не са извършени. Това потвърдиха и от Варшава, които предположиха, че медията е допуснала грешка при превода.

"Намерението на вицепремиера – министър на националната отбрана Мариуш Блашчак беше да посочи, че благодарение на усилията на Полша беше взето решението за предаване на батареята "Пейтриът", казаха те.

На 21 декември 2022 г. САЩ обявиха пакет военна помощ за Украйна на стойност 1,85 милиарда долара, който за първи път включваше зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът". На 5 януари т.г. правителството на Германия потвърди, че ще също ще предаде ракети "Пейтриът" на Украйна.

На 17 януари украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че САЩ, Германия и Нидерландия са гарантирали на страната му най-малко три батареи "Пейтриът". За пристигането на първите танкове "Леопард" (германско производство) в Украйна беше съобщено на 24 февруари.

По информация на Клуб Z в първите месеци на войната на България е било предложено да предаде своите ракети С-300, както направи Словакия, и да получи в замяна американски НАСАМС (каквито пазят небето над Белия дом), но държавното ръководство отказало да направи това, изтъквайки съображения за национална сигурност.

Според бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов и военни експерти в областта, срокът на годност на съветските ни ракети ще изтече след броени години и тогава страната ни, освен че ще трябва да плати за утилизирането им, ще трябва да си купи заместители по натовски стандарт на значително по-високи от предлаганите ни по-рано цени.

Според поне петима военни експерти, интервюирани от Клуб Z, съвместимостта на българските въоръжени сили с тези на другите страни от НАТО клони към нула.