Прехвалените съветски зенитни ракети С-300, които България, за разлика от Словакия, отказа да изпрати на Украйна и да се възползва от възможности да ги замени със западни, след броени години ще се превърнат в негодни отпадъци и тежест както за отбраната, така и за държавния бюджет.

Това казаха пред Клуб Z неотдавнашен министър на отбраната и военен експерт, посочвайки, че страната ни за повече от година война пропуска златни възможности да се превъоръжи по натовски образец и да постигне съвместимост с въоръжението на съюзниците, която в момента клони към нула.

"Истината е, че това са стари и ненужни оръжия", каза за С-300 в телефонен разговор с Клуб Z и бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов. "До 4-5 години тези ракети ще бъдат старо желязо. Тогава ще трябва да платим много по-скъпо, за да ги заменим с нови от натовски образец".

"Колкото по-рано България се освободи от руските зенитно-ракетни системи  С-300, толкова по-добре", каза пред Клуб Z о.р. полк. Добри Тотев, специалист по тези оръжия. "По-добре е да направим това, преди да е възникнала пряка военна заплаха за страната ни", добави Тотев, който е член на Управителния съвет на Съюза на офицерати от резерва "Атлантик". "Да не дава Господ да вардим нещо с тези установки, дано не се стига дотам".

Главно препятствие пред замяната на българските С-300 с предложени от САЩ норвежко-американски НАСАМС (NASAMS) са президентът Румен Радев и назначаваните от него служебни правителства. Те твърдят, че без съветските ракети страната ни остава без ключов елемент на ПВО и без равностоен негов заместител. Премълчават обаче, че годността на тези ракети изтича след няколко години и че единственият доставчик на части за тях е руска компания, намираща се под международни санкции.

В интервю за БНТ миналата седмица актуалният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов не отрече информацията на Клуб Z, че САЩ са предлагали на България 200 милиона долара, за да си купи НАСАМС в замяна на С-300, но заяви, че сумата е крайно недостатъчна и че доставката на натовските ракети би струвала милиард долара. Проверка на Клуб Z установи, че това не е вярно, а събеседниците потвърдиха извода ни.

Според Тотев българските С-300 са на възраст над 30 години и поддръжката им е затруднена.

"Съмнително е дали можем да използваме тези ракети", каза той. "Фирмите, които доставят части за тях, са затруднени. Сега е времето да се сменя тази техника". 

Единственото предприятие, което може да поддържа, ремонтира и модернизира С-300 е руското "Алмаз-Антей", което отдавна е под западни санкции, каза Каракачанов.

Той припомни, че две години преди войната българското правителство е започнало проект за модернизацията и ремонта на тези ракети, но той не е бил продължен от последвалите служебни и редовен кабинет, управлявали преди и по време на войната.

Запитан дали е разумно България да приеме предложение да замени своите С-300 за западни аналози по пътя на кръговите сделки, финансирани от Фонда за военно финансиране на Държавния департамент на САЩ, Каракачанов каза:

"Ако успеем да договорим една добра политическа цена, това е разумно да се направи. В недалечно време тези ракети ще излязат от строя, защото нямаме как да ги ремонтираме. Спешно трябва да се работи и да има политическа воля за това", добави той, отбелязвайки, че "съвременната война не се води само с танкове и самолети, противовъздушната отбрана е първото, което трябва да си осигуриш".

В официален документ на Конгреса на САЩ четем, че на 26 август 2022 година американската армия е възложила на корпорацията "Рейтиън Мисайлс енд Дифенс" (Raytheon Missiles & Defense) поръчка за доставка на две батареи ракети НАСАМС, включително с обучение и логистична подкрепа за украинските сили на обща стойност 182 милиона щатски долара. 

Същият документ посочва, че на 30 ноември 2022 г. американската армия е поръчала на същата корпорация още шест батареи ракети НАСАМС за Украйна на обща стойност 1,2 милиарда щатски долара.

От тези числа с помощта на прости аритметични действия може да се изчисли, че една батарея от споменатите ракети в тези поръчки е струвала средно между 91 милиона и 200 милиона щатски долара.

Според различни международни издания за военна техника батарея НАСАМС включва от 9 до 12 пускови установки (всяка с по 6 ракети), от 3 до 4 радара и 3 до 4 системи за управление на огъня.

Колко ракети С-300 в колко и какви подразделения има България е класифицирана информация, но според публично достъпни данни страната ни има общо 10 пускови установки. Според източник на Клуб Z, пожелал анонимност, страната ни има 1 дивизион от тези ракети, включващ 12 пускови установки, всяка с по четири ракети.

Следователно, това, което в организацията на американската армия отговаря на батарея (в българската е дивизион) би било достатъчно да замени наличните български С-300 и числото 200 милиона долара съвсем не изглежда нереалистично, както твърди Димитър Стоянов. Дори за запас от ракети за презареждане, части за поддръжка, обслужваща техника, логистика и обучение на личния състав да добавим още толкова парѝ, пак ще бъдем твърде далече от 1 милиард долара.

Ако приемем, че под батарея НАСАМС се разбират четири пускови установки с радар и пункт за управление на огъня, излиза, че цената на една установка с “идеалните части" от съпътстващото я оборудване е около 23 милиона долара. Умножено по 12 (от колкото се нуждае България), това прави 276 милиона долара. Нека прибавим още 300 милиона за боекомплект, пак ще бъдем далече от 1 милиард. 

Дори да приемем, че при такава организация цената на една установка е повече от двойно по-голяма (50 милиона долара), 12 установки биха стрували 600 милиона долара и с още 300 милиона за боекомплект пак ще струват под 1 милиард.

Каракачанов отбеляза факта, че цената на оръжията е въпрос на договаряне и може да бъда търговска, но може да бъде и "политическа" взависимост от обстоятелствата, например от спешната нужда на Украйна от въоръжения, които нейните военни да могат за използват ведната, без месеци предварително обучение. Такъв беше моментът в най-трудните за Киев първи месеци на войната миналата пролет. 

"Закъснели сме. Има една инерция. В момента, поради липсата на редовно правителство, тези неща се решават от военните, които не искат да си нарушават равновесието, с което са свикнали. Те вярват, че това в Украйна догодина ще свърши и пак ще могат да си я карат, както досега", каза Тотев.

Реалностите обаче са други, обясни експертът. Старите ракети и други оръжия от съветски тип скоро ще бъдат негодни и българският данъкоплатец ще трябва да плати от джоба си за утилизацията им, т.е. за преработването им във вторични суровини овен цената на заместителите им по натовски образец. 

"Колкото повече чакаш, толкова по-скъпо ще стане и по-късно ще го получиш", каза Каракачанов. "Войната в Украйна вдигна цените на оръжейния пазар и в други региони на света замириса на война".

Истина е, че договарянето, производството и доставката на такива оръжия може да отнеме месеци, дори години, но точно затова НАТО има колективна отбрана. Тя означава, че в този преходен период съюзниците могат да разположат същите свои системи на българска територия, за да заместят липсващите способности през преходния период - както междувпрочем се случи в Словакия.

С-300 са доставени в България в самия край на Варшавския договор - през 1988 или 1989 г., каза Каракачанов. Русия отдавна разполага с далеч по-модерните С-400 и разработва следващо поколение от същия тип оръжия. Поради явен недостиг на боеприпаси от края на миналата година руските сили използват С-300 за обстрел на наземни цели в Украйна.

НАСАМС осигуряват противовъздушната отбрана на Белия дом в САЩ. Освен в САЩ, те са на въоръжение в Австралия, Чили, Финландия, Индонезия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Оман, Испания, Украйна. Поръчки за доставка на такива ракети са дали вече Унгария и Катар. Закупуването им обмислят Индия, Естония, Латвия, Кувейт и Тайван.

Наследство

Както Клуб Z вече писа, президентът Румен Радев и служебният му министър отричат възможността за всякакви заместващи сделки с мотива, че "прозорецът е затворен" - такива са се осъществявали в трите месеца непосредствено след руската инвазия и прехвърлиха отговорността върху правителството "Петков". Както е известно, коалиционният партньор по това време - БСП, заплашваше с напускане, ако София окаже помощ на Киев.

Източници от екипа на последния редовен кабинет посочиха пред Клуб Z, че в неофициален порядък е имало запитване от страна на Германия за размяна на бойните машини "Мардер" с нашите БМП. Такава сделка не е била одобрена от военната експертиза поради преклонната възраст на немските машини в сравнение с тези, налични в Българската армия (БА).

"България, като съюзник в НАТО, е била консултирана в неформален порядък по възможностите за участие в т. нар. триъгълни сделки, включително въз основа на идентифицирани от военните структури в Министерство на отбраната излишъци. Редовното правителство остави на служебния кабинет два документа, съдържащи излишни за БА боеприпаси и въоръжения, които могат да бъдат изпратени в Украйна. Те са налични в регистратурата на Министерския съвет", посочват още източниците ни.

"След решението на 48-ото Народно събрание за оказване на военна помощ, вратата за триъгълни сделки не беше затворена, като България можеше да се възползва и от паричните фондовете на САЩ", допълват оттам.