Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира в Русе, че прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала "Хемус" и производството образувано за принуда срещу Велико Желев (по-късно Софийска градска прокуратура съобщи, че строителният предприемач е обвиняван в изнудване). Това съобщи БТА.

"При една от проверките на лотовете 5, 7, 8 и 9 на магистрала "Хемус" бе установено, че има авансово плащане за малко над 48 млн. лева за дружеството, за което говорим и сега", каза министърът.

По думите му това днес е било спестено от прокуратурата.

"Не е лошо тя да търси връзка между двете производства. В края на декември миналата година ГДБОП са предали материали на прокуратурата.

Оттук насетне за мен е важно да се види дали има връзка със ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане от малко над 48 млн. лева по отношение на един от лотовете на "Хемус", каза Демерджиев.

Той заяви, че ако има такава връзка, прокуратурата трябва да обясни каква е точно и да информира обществеността.

Демерджиев зададе и въпрос, свързан с това какво се случва с материалите, касаещи трите лота - 7, 8 и 9 на автомагистрала "Хемус", тъй като всички са изработени и предадени в прокуратурата.

"Очаквам прокуратурата да извърши всички необходими действия по всички производства, касаещи "Хемус", и не само по тях. Общественото внимание тук е особено голямо и очаквам прокуратурата да си свърши работата", каза Демерджиев.

Министърът коментира още, че по производството за принуда е установено, че има бит човек. По думите му прокуратурата трябва да обясни при какви обстоятелства се е случило.

"Доколкото ми е известно този човек е дал показания. Събрани са и други материали. Работата на прокуратурата е да каже какво е бил принуждаван този човек да прави. Доста оскъдна е информацията, която се поднесе днес.

Когато има принуда, нормално е да се каже в какво се е изразила тази принуда. Знаете, че много щедро се оповестяват някои производства с детайли. Тук поне да се даде основна информация", каза Демерджиев.

Той коментира и ареста в Узбекистан на Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство в дискотека "Соло". Министър Демерджиев заяви, че е разбрал още в първия момент.

"Властите на Узбекистан са го спрели с подозрения за фалшив документ за самоличност. Той е изпратен в България. Нашите служители са проверили внимателно документа. По наличните снимки са идентифицирали човека. След това са подали съответната информация към Узбекистан. Той е задържан. Тече производство по екстрадиция. Имаме двустранно споразумение с Узбекистан. Вярвам, че няма никаква юридическа пречка този човек да бъде върнат в България", каза Демерджиев.

Министърът коментира, че му е трудно да отговори защо 12 години този човек не е бил открит.

По повод на борбата срещу разпространението на наркотици Демерджиев каза, че се полагат огромни усилия.

"Надявам се, че скоро ще можем да отчетем нови сериозни резултати във връзка с разпространителите на наркотични вещества. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни. Ще направим всичко необходимо да стигнем до най-високите нива на тези вериги", каза още служебният министър на вътрешните работи.