"... С цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди Б. А., чрез сила, нанесени са удари в областта на лицето и тялото, да претърпи нещо противно на волята му, а именно да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева и с това да му причини имотна вреда в размер от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева."

Така звучи част от обвинението срещу един от най-големите строители, усвоили над милиард за инфраструктурни проекти по времето на ГЕРБ - Велико Желев. Подробности разпространи Софийската градска прокуратура.

По-рано днес стана ясно, че след прецека на фактите от страна на най-ниското ниво - Районна прокуратра, сручаят бе пратен в градската.

Още по-рано днес стана ясно, че делото срещу боса на фирмите, известни като групата "Хидрострой", Велико Желев се работи именно от районна прокуратура.

Това е, защото то не е за някаква "висока корупция" или кражби по пътищата, а първоначално разследването е било за телесна повреда. Тя е класифицирана като лека телесна повреда.

После обаче районна прокуратура го е преквалифицирала като изнудване.

Това стана ясно сутринта от кратък - едва няколкоминутен, брифинг на Софийската районна прокуратура.

Оттам казаха, че МВР е започнало самостоятелно действията срещу Велико Желев (в което едва ли има съмнение) и става въпрос за принуда за поемане на задължения. Обект е бил бивш вече служител.

Той си е извадил медицински документи, като първоначалните данни са за „лека телесна повреда“ - бил е ударен. Макар да не споменаха дори поименно задържания Велико Желев, зам.-районният прокурор Борислав Георгиев каза, че той е "едното лице, за което питате", но се проверяват още двама. Те се издирват от МВР.

Задържан е за 24 часа по Закона за МВР (точно както Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнадова, б.р.). 

По-късно наблюдаващ прокурор обяви, че случаят ще се разглежда от Софийска градска прокуратра, която го е и задържала с мярка до 72 часа.

А ето какво написа дословно градската прокуратура в по-късния следобед:

"На 07.03.2023 в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени по компетентност материали по досъдебно производство на Софийска районна прокуратура относно евентуално извършено престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 213а, ал. 2, т. 4 от НК – изнудване, извършено от повече от две лица.

Наблюдаващият прокурор при СГП е приел по компетентност досъдебното производство.

След анализ на събраните към настоящия момент доказателства е стигнато до извода, че съществуват разумни основания да се смята, че е извършено престъпление от компетентността на СГП. В тази връзка лице с инициали В. Ж. е привлечено в качеството на обвиняем за това, че на 24.02.2023 г. в гр. София,  бул. «Цар Освободител» № 6, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди Б. А., чрез сила, нанесени са удари в областта на лицето и тялото, да претърпи нещо противно на волята му, а именно да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева и с това да му причини имотна вреда в размер от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева, като деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица - престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 213а, ал. 2, т. 2 и т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда „Задържане до 72 часа". На 08.03.2023 ще бъде извършена преценка за внасяне в Софийски градски съд на искане за постановяване на мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Разследването по случая продължава, като предстои събиране и проверка на доказателствата.

Софийска градска прокуратура ще осигури точното установяване на всички факти по случая, разкриването на обективната истина и спазването на законите на Република България.  

За резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена."

Традиционно за такива случаи, при обиски са иззети "документи, компютри" и пр.

"Няма такава връзка", казаха днес изрично от районната прокуратура на въпрос - има ли нещо общо с качеството на магистралите.

Ето и съвсем краткото официално съобщение от сутринта:

"Софийска районна прокуратура ръководи и наблюдава досъдебно производство за принуда.

В Софийска районна прокуратура е докладвано досъдебно производство за нанесена телесна повреда. В хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени претърсвания и изземвания.

След събиране на относимата информация, наблюдаващ прокурор е преквалифицирал досъдебно производство за престъпление по чл. 214 от НК - принуда.

С оглед събраните доказателства, досъдебното производство е изпратено на Софийска градска прокуратура по компетентност. "

Действията по МВР-разследването срещу Желев идват само дни, след като служебният строителен министър Иван Шишков изнесе данни, че на т. нар. Скоростна тангента край София, асфалтът е 13.5 см, при задание 20 см - което пък само по себе си било скандално, защото е нормално да е поне 28 см на такъв скоростен път.

Това доведе до това, че Иван Гешев написа писмо, да пита за данни за извършени престъпления.

Кой е Велико Желев

Велик Желев е биш зам.-директор на АПИ от кабинета на Симеон Сакскобургготски и по-късно съветник на министрите Валентин Церовски и Асен Гагаузов в кабинета на Сергей Станишев. 

Подробна справка на "Капитал" от вчера сочи, че през 2016 г. той става собственик и на ВДХ, бившето "Водстрой 98", което дълго време се свързваше с името на Делян Пеевски в бранша.

Желев е и акционер в "Пътни строежи - Велико Търново" заедно с Григор Иванов, собственик на друга голяма фирма, "Пътинженерингстрой - Т". Желев притежава и "Пътстрой Бургас", с ново име "Пътстрой ВДХ", която изгражда в момента обхода на Бургас за почти 48 млн. лв.

Според одитния доклад на Сметната палата компании към края на 2020 г. от групата на Желев бяха получили 200 млн. лв. като аванси по различни договори, свързани с изграждането на "Хемус". "Хидрострой" конкретно имаше договори за лот 1 и лот 8 от магистралата с държавната фирма "Автомагистрали".

Само през последните години "Хидрострой" и свързаните с нея компании, получиха договори за пътна поддръжка и строителство по магистрала "Хемус" близо 1.4 млрд. лв., по които по последни данни са платени близо 700 млн. лв. Велико Желев единствен от големите строители получи и нов огромен договор след падането на ГЕРБ от власт - за строителството на тунел под Шипка за над 350 млн. лв. Той бе подписан на 8 юни след решение на министър Гроздан Караджов.

Компаниите от групата на Желев се занимават и с поддържането по области, като само през февруари получиха плащания за 107 млн. лв., които АПИ им дължеше. Става въпрос за регионите на Варна, Габрово, Разград, Шумен, Хасково, Софийска област, магистрала "Марица". Освен тях обаче има три компании, за които той е сочен като скрит собственик - "Битумина Гмбх", хасковската АБ и "Инфра експерт". Самият Велико Желев категорично отрича да притежава тези фирми пред "Капитал" и обяснява писмените връзки, останали в Търговския регистър, като грешка. Неговата свързаност обаче се потвърждава освен от имената, изплуващи в регистъра, също и от няколко независими източника от строителния бранш.