Двама министри на талибаните в Афганистан, двама офицери от московската полиция и двама руски военни командири са сред деветте лица, санкционирани от страните членки (Съвета) на ЕС за насилие срещу жени и момичета.

Срещу тях са наложени ограничителни мерки съгласно Глобалния режим на санкции за нарушение на правата на човека. Поводът е утрешният Международен ден на жената – 8 март.

Неда Мохамад Надим е временно изпълняващ длъжността министър на висшето образование на талибаните. Шейх Мухамад Халиф Ханафи пък оглавява временно Министерството по въпросите за разпространяването на добродетелта и предотвратяването на порока. Първият подписал укази, забраняващи на жените в цял Афганистан да получат висше образование, а вторият – декрети, ограничаващи свободата и достойнството на нежния пол.

Като командващ полицейски офицер подполковник Александър Федоринов разрешил произволни арести и задържане, както и последващите изтезания на жени, протестиращи срещу войната. По негова заповед полицейският служител Иван Рябов извършвал задържанията. Жертвите съобщават, че ги е бил, душил ги е с пластмасови пликове и е злоупотребявал физически и вербално с тях в продължение на шест часа.

Николай Кузнецов командва дивизия „Дзержински“ на Федералната служба на руската Национална гвардия. Негови подчинени систематично участвали в изнасилвания в Украйна през март и април 2022 г.  Рамил Ибатулин е бивш командващ 90-а гвардейска танкова дивизия. Преди година негови подчинени извършили сексуално и основано на пола насилие срещу украинското цивилно население.

Санкционирани са също двама командващи милиции в Южен Судан и зам.-министър на вътрешните работи на Мианма.

Наложени са ограничителни мерки и на три образувания. Това са затворът „Гарчак“ в Иран, Сирийската републиканска гвардия и Кабинетът на началника по въпросите на военната сигурност на Мианма.