УЕФА ще върне парите на феновете на "Ливърпул", присъствали на финала на Шампионската лига в Париж през миналата година с "Реал" (Мадрид), заяви централата с официално съобщение до медиите.

Още преди дни от Нион се извиниха на английския клуб и привържениците му, които първоначално бяха обвинени за хаоса, забавил началото на двубоя с 36 минути. Независим доклад обаче доказа, че гафът е изцяло на френските организатори.

Хиляди привърженици на "Ливърпул" не успяха да влязат на "Стад дьо Франс" навреме за мача на 28 май, който "Реал" спечели с 1:0. Така първият съдийски сигнал бе отложен с над 1 час.

Френската полиция използва сълзотворен газ срещу фенове, включително жени и деца. УЕФА и Париж първоначално обвиниха феновете на мърсисайдския клуб за хаоса, твърдейки, че отстровитяните опитали да влязат с огромен брой фалшиви билети.

"Взехме предвид огромен брой гледни точки, изразени както публично, така и частно, и вярваме, че сме създали схема, която е изчерпателна и справедлива", каза генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис.

"Ние ценим приноса от организациите на привържениците на ФК "Ливърпул" - "Spirit of Shankly" (SOS) и Асоциацията на привържениците с увреждания на "Ливърпул" (LDSA), както и открития и прозрачен диалог през този период. Признаваме неприятните преживявания на тези привърженици и затова ще възстановим сумата на феновете, които са закупили билети и които са били най-засегнати от трудностите при достъпа до стадиона", добави той.

От УЕФА казаха, че възстановяването на сумите ще бъде за всички привърженици с билети за секторите A, B, C, X, Y и Z, където са "били най-големите затруднения". Феновете на "Ливърпул" имаха закупени 19 618 билета за финала.

Двете фен групи, SOS и LDSA, приветстваха новината с общо изявление, но казаха, че то не позволява на УЕФА да се измъкне от ситуацията.

"С обещанието да възстанови средствата на привържениците, УЕФА направи някаква крачка, за да признае своята вина във фиаското. Но това не извинява УЕФА, не я  освобождава от критики или намалява необходимостта те да прилагат всички препоръки, направени от независимото разследване", обявиха двете организации.

Билетите бяха на цени между 62 и 610 паунда.

"В допълнение, всички фенове, които според данните за контрол на достъпа не са влезли на стадиона преди 21:00 (първоначално планирания начален час - местно време) или които изобщо не са успели да влязат на стадиона, ще имат право на пълно възстановяване на парите", добавиха от УЕФА.

Европейската федерация уточни, че феновете на "Реал" (Мадрид) и неутралните, които отговарят на критериите за възстановяване на средствата, ще бъдат отчетени чрез нейното обслужване на клиенти.