Изпълняващият длъжността генерален директор на БНТ Емил Кошлуков отказа да си подаде оставката си. Това искане беше отправено към него от члена на Съвета за електронни медии Пролет Велкова. Кошлуков днес представи отчета за работата си на извънредно заседание на медийния регулатор.

Журналистката Пролет Велкова е част от СЕМ от 5 май 2022 г. Тя беше издигната от „Демократична България“. 

Докладът на Кошлуков беше приет на днешното заседание с три гласа "за" и двама въздържали се.

Той получи критики за прословутия филм "Ботев" на Максим Генчев, както и за коментара на Петър Стоянович в съботно-неделния сутрешен блок на БНТ с водещ Георги Любенов. По-принципните забележки бяха за липсата на повече разследваща журналистика в обществената телевизия, по-голяма ангажираност към проблема с корупцията в България

По-голямата част от коментарите на членовете на регулатора бяха одобрителни  - специалното отразяване на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна, новото младежко предаване, студиата за световното първенство по футбол, новите филми с похвали и за нееднозначно приемания "Войната на буквите".

На представянето на отчета си Кошлуков обяви и една новина, която ще донесе облекчение на немалко зрители - БНТ няма да снима новия филм на Максим Генчев "1349".

Миналата година на редовна сесия за финансиране на кино и телевизия бе одобрена за екранизация повестта на Иван Вазов "Иван Александър" с планирана субсидия в размер 285 хиляди лева без ДДС, а около бъдещата екранизация беше намесено и името на дъщерята на президента Румен Радев Дарина, след като Генчев обяви в своя фейсбук профил, че тя ще е в главната роля на царица Сара-Теодора.

Днес Кошлуков повтори в общи линии пред СЕМ не особено ласкавата си оценка за "Ботев", която съобщи и по време на изслушване в парламентарната комисия по културата и медиите в края на миналия парламент:

"Сякаш е направен от драмсъстава на читалището. Гледахме го, филмът е слаб, той е заснет като художествена самодейност. Отчитаме го като наша грешка, не е на нивото на БНТ".

Той обясни и че "Войната на буквите" е върнат на продуцентите за корекции. Сериалът ще бъде преозвучен, защото по думите на Кошлуков не можело царят (в ролята на цар Симеон е Деян Донков - бел.ред.) да говори със съвременни думи като "смешник" и "изчезни". 

Симона Велева от СЕМ обаче похвали сериала и усилието на БНТ да снима исторически филми.

"Предвиждам сериозни промени, преразглеждане на тази рубрика, в която и друг път е ставало дума, има недостоен език. Сутрин рано явно професорът не внимава с езика. Ще бъде преразгледана, ако изобщо остане", каза Кошлуков за рубриката на Стоянович.