Америка направи вчера значителна стъпка към забрана на популярното приложение ТикТок чрез законопроект, подкрепен от Белия дом, на фона на нарастващото недоверие на Запада към китайската социална мрежа, предаде Франс прес.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че "приветства" внесения вчера законопроект, който, наред с други неща, ще забрани приложения като ТикТок.

Законопроектът, внесен от сенатор от Демократическата партия и сенатор от Републиканската партия, "ще позволи на правителството на САЩ да попречи на определени чужди държави да използват технологични услуги... по начин, който застрашава поверителните данни на американците и нашата национална сигурност", написа съветникът на Белия дом.
Много американски народни представители смятат, че платформата за кратки видеоклипове, която е собственост на китайската компания БайтДенс, е заплаха за националната сигурност.
   
Забраната на приложението би била равносилна на "слагане на намордник на свободата на изразяване" на милиони американци, протестира ТикТок, който твърди, че има повече от сто милиона потребители в САЩ. Приложението вече е надминало Ютюб, Туитър, Инстаграм и Фейсбук по отношение на "прекараното време" от пълнолетните американци и сега е близо до платформата за филми Нетфликс.