Китайската антизападна пропаганда започва да прилича на руската по агресивност и размах и расте загрижеността, че САЩ не правят достатъчно, за да и противодействат, пише днес Асошиейтед прес.

Американски официални лица и външни експерти сочат примери на свързани с Китай източници, които генерират фалшиви новини с изкуствен интелект и публикуват големи обеми от очернящи съобщения в социалните мрежи. Експерти виждат в това желанието на Пекин да разшири международното си пропагандно влияние.

Главното китайско усилие е насочено в световния Юг - страните от Африка, Азия и Латинска Америка. Там са т.нар. "колебаещи се страни", чието население е разделено в симпатиите си между Запада и Изтока и където и САЩ, и Китай имат сериозни интереси.

„Китайската комунистическа партия очерня САЩ по целия свят, очерня нашите институции, очерня нашата форма на управление“, казва пред АП демократът Радж Кришнамурти, конгресмен от Илинойс, който представлява партията си в нова комисия на Камарата на представителите, която се занимава с ККП . „Трябва да се противопоставим на това, защото в крайна сметка това не е в най -добрия интерес на Съединените щати“.

Посолството на Китай във Вашингтон заяви в изявление, че Пекин „се противопоставя на производството и разпространението на невярна информация“ и обвини САЩ от своя страна, че са превърнали социалните медии „в свой инструмент за манипулиране на международното обществено мнение и оръжие за стигматизиране и демонизиране на други страни“.

Като примери на силно експонирани антиамерикански разкази в новините, както в китайските държавни медии, така и в социалните мрежи АП дава неотдавнашна катастрофа на влак с токсични отпадъци в Охайо както и експлозиите, разрушили руския газопровод "Северен поток" до Германия по дъното на Балтийско море. Агенцията подчертава и влиянието на социалната мрежа ТикТок, която в момента е под наблюдение от органите за национална сигурност на САЩ. АП цикира и неотдавнашно социологическо проучване сред 4500 души от 18 до 24-годишна възраст в 15 африкански страни, според което 76 на сто от анкетираните са казали, че Китай има положително влияние в страната им, докато положително влияние на САЩ си видели 72 на сто от анкетираните.

Войнствена реторика

Китайският президент Си Цзинпин разкритикува днес САЩ и Запада в реч на годишната сесия на китайския парламент в Пекин, предаде ДПА, като се позова на китайски медии.

"Западните страни, предвождани от САЩ, правят опити за цялостно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай, което поставя безпрецедентни предизвикателства пред развитието на Китай", изтъкна Си.

В същото време Китай бе изправен пред редица трудности, като например ковид и засилващият се натиск върху китайската икономика, каза още китайският лидер.

Днешното изявление на Си се откроява на фона на негови предишни изказвания, в които той говореше за "някои страни", без директно да назовава Съединените щати или Запада, отбелязва ДПА.

Китайският външен министър Цин Ган каза днес на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент, че САЩ са виновни за нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин и допълни, че ако не променят политиката си, никакви буфери няма да предотвратят дерайлиране на отношенията и "със сигурност ще има конфликт и конфронтация", предаде Ройтерс.

Министърът каза, че САЩ следват пътя на потискане и сдържане на Китай вместо на конкуренцията.

По думите му, погрешната политика на САЩ към Китай е "безразсъдна и хазартна", а на карта са поставени фундаменталните интереси на двата народа и дори бъдещето на човечеството.

Цин каза, че начинът, по който САЩ са реагирали на инцидента с балона е породил дипломатическа криза, която е могла да бъде избегната.

Тайван е първата червена линия на Китай, която САЩ не трябва да пресичат, каза министърът.

Той допълни, че решаването на тайванския въпрос е работа на китайския народ и никоя друга страна няма право да се намесва в това.

Цин отбеляза, че Китай си запазва правото да вземе всички необходими мерки да постигне "обединение" с Тайван - самоуправляващ се остров, който отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет върху него.

Украинската криза изглежда е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължаване и ескалация на конфликта, каза още министърът.

По думите му, "тази невидима ръка използва Украйна в интерес на опредалени геополитически цели".

"Конфликтът, санкциите и натискът няма да решат проблема ... Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат зачитани", каза Цин.

"Китай не е страна в кризата и не предоставя оръжия на никоя от страните в конфликта. Върху какво тогава се базират обвиненията, санкциите и заплахите срещу Китай? Това е абсолютно недопустимо", каза министърът.

Китай трябва да развива отношенията си с Русия, тъй като светът става все по-турбулентен, допълни Цин.

Попитан дали Китай и Русия в бъдеще ще се откажат от долара във взаимните си разплащания, министърът отговори, че двете държави трябва да използват тази валута, която преценят, че е сигурна и надеждна.

Китайският първи дипломат каза, че криза като тази в Украйна не бива да се повтаря в Азия, а опитите да се обкръжи Китай са обречени на провал.