Факт е най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна на двамата етнически ливанци, които участваха в атентата в Сарафово.

Това съобщава официално прокуратурата днес. А вчера обвинител № 1 Иван Гешев също го каза, след като получи награда от еврейската общност.

От уточнение, изпратено до медиите от ВКС обаче, се установява, че такова дело изобщо не е гледано във Върховния съд. 

С думи прости: още след присъдата на Апелативния съд-София като втора инстанция, само едната адвокатка (тази на Хасан Ел Хадж Хасан) е обжалвала. Т.е. - за другия окончателно е влязла в сила веднага след изтичането на срока още през пролетта на 2022 г.

Но и обжалването на едвокат Жанет Желязкова е останало без резултат, тъй като жалбата й е била нередовна. Това пък става ясно от произнасяне на ВКС от 12 юли 2022 г. После друго движение няма, следователно и тази присъда е влязла в сила. При това - миналото лято.

"По повод на множеството запитвания от журналисти относно разпространената на 7 март 2023 г. информация за това, че по делото за атентата на летище „Сарафово“, извършен на 18 юли 2012 г., Върховният касационен съд е потвърдил присъдата на ливанските граждани Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан – доживотен затвор без право на замяна, като са уважени и гражданските искове на наследниците на загиналите и на пострадалите лица, уточняваме:

По описа на Върховния касационен съд (ВКС) няма образувано наказателно производство, не са провеждани заседания и не е постановявано решение по делото за атентата на летище „Сарафово“.

Единственото произнасяне на Върховния касационен съд, засягащо делото за терористичния акт на летище „Сарафово“, е разпореждане от 12 юли 2022 г. на председателя на Първо наказателно отделение на ВКС. С него е отказано образуване на касационно производство поради нередовност на постъпилата касационна жалба от адв. Жанет Желязкова – служебен защитник на Хасан Ел Хадж Хасан, срещу решението от 13 април 2022 г. по в.н.о.х.д. № 73/2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Делото е върнато на АСНС за изпълнение на дадените указания.

В разпореждането се посочва: „Пропуснато е осъществяването на задължителната предварителна дейност по проверка за допустимост и редовност по чл. 351, ал. 5 от НПК, чрез която се установява възможността сезиращият документ да предизвика касационен контрол. Съдията от въззивния съд следва да упражни правомощието си по чл. 351, ал. 5, т. 1 вр. ал. 1 от НПК и да даде 7-дневен срок на адв. Желязкова, в който съдържанието на касационната жалба да бъде приведено в съответствие с изискванията на процесуалния закон, като изрично укаже на служебния защитник, че ако това не бъде сторено, жалбата ще бъде върната. При предоставяне на допълнение в срок, същото следва да бъде надлежно администрирано до останалите страни в производството, след което делото да бъде изпратено обратно на ВКС.“

След разпореждането на председателя на Първо наказателно отделение делото не се е връщало във Върховния касационен съд.

Иначе казано - не става ясно защо прокуратрата го съобщава сега.

Историята

На 18 юли 2012 г., малко преди 17:30 ч Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан са съучаствали на терорист, който взриви автобус с израелски туристи. Загинаха петима израелци, българскит шофьор Мустафа Кьосов, както и самият атентатор.

Той бе разпознат по-късно като Мухамад Хасан Ел Хюсейни.

Все още ролите на тримата в детайли не са уточнени изцяло. Проследен бе само пътят на пристиганто им в България, на престоя и оттеглянето им.

Двамата ливанци - с канадски и австралийски паспорт, обаче се издирват още от годината на атентата. Те не са засечени никога повее у нас или другаде по света.

Всичко, което се знае за тях, е по една снимка на двамата, която все още стои и в масива на Интерпол.

"Прокуратурата полага всички усилилия, използвайки и методите на международното правно сътрудничество и помощ, да открие осъдените лица, които да бъдат установени и предадени на българските власти за изтърпяване на наказанията им", пишат днес от държавното обвинение.

Ето и пълния текст на прокурорското съобщение:

Доживотен затвор без право на замяна получиха двамата мъже, признати за виновни в спомагане на осъществяването на терористичния акт на летището в гр. Бургас

Доживотен затвор без право на замяна получиха австралийския гражданин М.Ф. и канадския гражданин Х.Х, признати за виновни за спомагане на  осъществяването на терористичния акт на летището в гр. Бургас. При атентата, извършен през 2012 г. година, бе отнет живота на един български и петима израелски граждани, а повече от 40 души бяха ранени. Престъплението е без аналог в България през последните над 90 години.

Прокуратурата полага всички усилилия, използвайки и методите на международното правно сътрудничество и помощ, да открие осъдените лица, които да бъдат установени и предадени на българските власти за изтърпяване на наказанията им. 

Присъдата, постановена по обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Бургас, е окончателна.