Двама етнически ливанци Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара са признати за виновни като съизвършители на най-тежкия терористичен атентат в новата ни история - този в Сарафово.

На 18 юли преди 10 години на едноименното летище край Бургас избухва бомба в сак в багажното отделение на чартърен автобус, който в момента качва току-що кацнали израелски туристи. Загиват петима от чуждестранните граждани, българският шофьор Мустафа Кьосов и атентаторът - Мухамад Хасан ел Хюсеини.

Мухамад ел Хюсеини

Въпреки пълното съдействие от чуждестранните ни партньори от топ служби от цял свят, публично името на извършителя е оповестено едва на втората годишнина от атентата - на 18 юли 2014 г.

По време на съдебното следствие така и не намира еднозначен отговор въпросът - младият ливанец с френски паспорт камикадзе ли е, или е станала "засечка" и е взривен от съучастниците си, без да го е искал. Пред съда са цитирани данни, че вероятно Хюсеини е възнамерявал да качи бомбата незабелязано сред другите сакове и тя да бъде задействана, когато автобусът тръгне и набере скорост - пораженията биха били много по-тежки.

Водеща е версията, че туристите усещат човека с "адидаса", който не е от групата и започва препирня секунди преди да гръмне адската машина. По време на делото пред съда експерти заявиха, че по петите на трупа има характерни обгаряния, които говорят, че по-скоро той се е отдалечавал много бързо, ходейки или тичайки.

Други обаче твърдяха, че младежът изобщо не е ангажирал билети и не е правил каквато и да е организация за напускане на местопрестъплението и страната.

Ел Хадж Хасан и Фара бяха съдени задочно, след като за последните 10 г. - от тях няма, както се кава , "ни вест, ни кост" (например за посочените от България извършители на отравянето на Емилиян Гебрев - служители на руските тайни служби, не става ясно защо няма такъв тип дело -  б.р.)

По силата на промени отпреди седем години на специализираните съдилища бяха дадени като подсъдност и престъпленията по Глава първа от НК - за тероризъм, държавна измяна, шпионаж и пр. (затова например там е и случаят с Николай Малинов в момента, б.р.)

Така делото срещу Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара се извъртя там в условията на задочност. Първата обвинителка по него - прокурор Калина Чапкънова стана член на ВСС и вече дори приключва 5-годишния си мандат.

По делото станаха известни някои абсурдни факти - че например тираджия открива фалшиви документи, докато е до тоалетна, че проверка е пуснала единия, след като видяла, че колата му е пълна със секс играчки за извратени "игри за напреднали", а самият извършител свирил на "странен инструмент" край морето, преди да отиде към Сарафово. .

Всъщност делото на първа инстанция "глътна" няколко години - основно не заради правни или експертни, а заради логистични проблеми - необходимостта да се конституират като частни обвинители и граждански ищци десетки израелски граждани, спорове около родствената линия (например техен представител заявяваше, че там и братя и сестри на убитите и пострадалите имат право да влязат в делото и да искат обезщетения, у нас не е така - б.р.), затрудненията да се намерят вписаните като свидетели румънци и пр., и пр.

Съдиите Аделина Иванова (председател) и Виржиния Петрова - член на състава по делото.

Проблем на българското дело бе и фактът, че всички от израелска страна настояваха "Хизбула" да бъде осъдена - като юридическо лице за съучастник в атентата. това би дало и доста по-ясна посока на претенциите за "кръвнини", които са в размери над 100 млн. лв.

Това обаче не стана.

В крайна сметка съдия Аделина Иванова чете най-очакваните присъди -  до живот без право на замяна, след повече от осем години - на 21 септември 2020 г.

След още почти две години - на 13 април 2022 г. се произнесе и втората инстанция - Апелативният спецсъд. Тя потвърди изцяло осъдителните присъди.

Има казус и във Върховния касационен съд, като интересно е, че само единият служебен защитник обжалва доживотната присъда - адвокатът на Хасан ел Хадж Хасан.

ВКС обче е върнал жалбата, мотивът: от АСНС е пропуснато осъществяването на задължителна предварителна поверка за допустимост и редовност. АСНС следва да даде на адвокатката Желязкова 7-дневен срок, в който съдържанието на касацонната жалба да бъде приведено в съответствие с изискванията на закона.