Полският президент Анджей Дуда заяви, че Варшава е готова да предостави на Украйна бойни самолети МиГ-29, като уточни, че такъв ход може да бъде предприет в рамките на международна коалиция.

"Тази част от МиГ-29, която остана в Полша и която сега служи в нашите ВВС – ние сме готови да прехвърлим тези самолети и съм сигурен, че Украйна ще бъде готова да ги използва незабавно", обяви Дуда в интервю за Си Ен Ен.

Полският президент добави, че в бъдеще Украйна ще премине към стандартите на НАТО във всички части на военната сфера. Включително ще използва изтребители F-16.

"Затова обучението на украинските пилоти е важно и необходимо", обобщи Дуда.

Министърът на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна ще получи два или три типа изтребители. Той не изрази загриженост от отказа на западни партньори да изпратят бойни самолети и припомни, че много правителства упорито отхвърляха идеята да изпратят основни бойни танкове.

Военният министър на Словакия Ярослав Над призова страната му да достави МиГ-29 на Украйна.

"Мисля, че е време да вземем решение", заяви Над във "Фейсбук". "Хората в Украйна умират, ние наистина можем да им помогнем, няма място за словашко политиканстване", допълни той.