Количествата ваксини срещу COVID-19 са договаряни с производителите им с участието на представители на всички страни членки на ЕС.

Така говорителят на ЕК Стефан де Кеерсмаакер коментира думите на българския министър на здравеопазването Асен Меджидиев, че страната ни ще настоява пред Комисия таза прекратяване на договора с “Пфайзер”. Според Меджидиев през миналата година България е унищожила 2 милиона дози, а за тази предстои да унищожи още едно огромно количество.

“Всички договори с фармацевтичните дружества бяха направени от екип преговарящи, който се състои от представители на Комисията и на страните членки. Така че става въпрос за съвместна работа. Държавите са били съвсем наясно за условията на всички сключени договори с производителите на ваксини. Министрите дадоха мандат на ЕК, и по-точно на преговарящия екип, да подновят договорите, за да отговорят по-добре на нуждите на страните членки”, каза Де Кеерсмаакер.

Той допълни, че в договорите има условия за тяхното прекратяване, които определи като “твърде технически и специфични”.

По повод ефективността на ваксините, говорителят каза, че тя е била потвърждавана многократно от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

“Ваксините помогнаха да избегнем много смъртни случаи”, изтъкна Де Кеерсмаакер.