България взема позиция за прекратяване на договора с "Пфайзер/Бионтех" за по-нататъшна доставка на ваксини срещу COVID. Ние няма да купуваме повече нови количества.

Това обяви министърът на здравеопазването в служебното правителство Асен Меджидиев след днешното заседание на МС, на което е било прието такова решение.

Това ще е позицията на Меджидиев по време на заседанието на министрите на здравеопазването на страните членки на ЕС на 14 март в Брюксел.

Оформят се 6-7 държави, които ще заемат една и съща позиция тогава, каза още той. Позицията на България е подкрепена от Полша, Румъния и Литва, а се водят разговори и с Чехия, Словения и Хърватска.

По думите на Меджидиев другият вариант е да се спазват желанията на държавите членки за необходими количества, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава според нуждите ѝ към момента с конкретен срок на годност и плащането да се извършва след заявката.

"България няма нужда от повече ваксини. Нашето становище е, че принудата държавите да купуват големи количества, които да бъдат унищожавани след това, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за Европейския съюз", обяви още той.

На 27 февруари здравният министър проведе видеоконферентна среща с европейския комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес, в рамките на която еврокомисарят беше запозната с позицията, която България ще отстоява в рамките на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

Поради изтекъл срок на годност в България вече са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на "Пфайзер", а от всички видове ваксини – бракуваните до момента са малко над 2,3 млн. дози, припомниха от МЗ. През 2023 г. предстои да бъдат бракувани още близо 2,8 млн. дози. Освен тях над 650 000 дози са със срок на годност януари/февруари 2024 г. и предвид факта, че количествата ваксини срещу COVID-19 многократно надхвърлят търсенето и потребностите на страната, още на този етап е ясно, че тези количества също няма да бъдат употребени. През 2023 г. ще бъдат доставяни бустерни дози, а в България ваксинационният обхват е едва 30%, т.е. не е рационално да се поръчват бустерни дози в пълния обем, тъй като реално няма как да бъдат приложени.