Срещнах се с играчите, настроението в отбора е минорно, нещата ще се оправят, но това не може да стане за 24 часа. Справял съм се и с по-трудни ситуации в кариерата си.

Това заяви завърналият се след близо 10 години в “Лудогорец” Ивайло Петев, който беше представен днес след уволнението на Анте Шимунджа.

"Първо искам да благодаря на собствениците за доверието, което ми гласуваха. Много бързо стана всичко, за няколко часа, започна специалистът. - Очаквах това нещо да се случи рано или късно, защото моята кариера тръгна от тук. Ще дам всичко от себе си като личност и като човек, каквото съм натрупал през годините, за да може този отбор да се върне на правилния път. Не е тайна, че имаме малък проблем.

Ако нямахме, нямаше да се смени треньорът. Екипът, който работи е на 90 процента същия, имаме една и съща цел. И всеки един работник в този клуб дава всичко от себе си, нещата ще се случат. За всичко трябва време, не може обаче за 24 часа да имаме резултати. Но пък трябва да се работи 24 часа, за да се начертае нашия план. Ще дадем всичко от себе си, за да изглежда Лудогорец по-убедително от сега.”

Той даде да се разбере, че ще промени доста неща в стила на игра на тима.

"Наясно съм с абсолютно всичко, което хората очакват от мен. Наясно съм със себе си, знам какво мога и какво искам. Отборът разполага с изключително добри футболисти. Има залитане в определена посока. “Лудогорец” е винаги играл атакуващо, винаги е бил доминантен отбор, с притежание на топката. Повече конкретика за спортно-техническите детайли няма да казвам. Минал съм и през много по-тежки моменти, напълно съм наясно какво ме чака. Бил съм в по-кризисни ситуации и съм се оправял. Ще се опознаваме с играчите”, добави Петев.

"Естествено, че се срещнах с играчите. Настроението е минорно. Най-важното е желанието. Има достатъчно класни играчи, трябва да се покаже психологията и желанието. Това е важен фактор, всичко започва от главата. Аз така смятам. Има доста неща за подобряване. Ще работим за това нещо”.

Как се е развил той за близо 10 години, а също и клубът?

"Аз за себе си няма да говоря, а “Лудогорец” се е развил като клуб - за трети път го казвам. На доста места съм бил, на стадиони, на кампове… Базата на “Лудогорец” не отстъпва по нищо на тази на “Интер”. Дали съм се развил аз? 10 години съм по-стар, а и сигурно съм научил нещо ново. За мене е важно утре и е важно всеки ден да науча нещо ново. Да бъда по-добър и да пренасям това на играчите”, отвърна той.

Той коментира и ситуацията в първенството, в което “Лудогорец” е с 4 точки зад ЦСКА-София.

"Ситуацията в първенството е такава, каквато е. ЦСКА-София е на първо място, ние ще направим така, че да стопим тази разлика и да станем първи. “Лудогорец” е на 2-о място в момента и ще трябва да направим всичко, за да спечелим мачовете, които предстоят. Най-важният е в неделя срещу “Черно море” - сладващият.”

Той работи в Полша, Кипър, Хърватия, а за последно в националния отбор на Босна и Херцеговина, преди завръщането в България.

"Дали е имало оферти към мене? Като бройка не искам да споменавам. Взел съм решението емоционално, така че от тука е тръгнала моята кариера и това трябва да се оценява. Не е важно това, а какво съм искал и днес сме заедно. Финално след мача в неделя ще ви кажа как ще продължим напред като щаб".

Ангел Петричев: С Ивайло сме спечелили много битки

Петев бе представен от изпълнителния директор Ангел Петричев - двамата отново ще работят заедно.

"С Ивайло сме минали през много изпитания, спечелили сме много битки. В един момент нашите пътища се разделиха, но винаги сме знаели, че рано или късно ще бъдем заедно, започна Петричев. - Нашата раздяла в последните години беше по-скоро на географски принцип. Разделяли са ни стотици, хиляди километри, но ние сме запазили връзката си.

Той носи ДНК-то на “Лудогорец” в сърцето си и се завръща у дома си. Видя много хора, с които е работил. Много вода изтече през 12-те години до днес, но ние сме създали екип. И дойде момента, в който Петев трябваше да вземе много бързо решение дали ще се върне.”

Стана ясно, че треньорът почти не е мислил, преди да вземе решението. Което не е изненада, защото треньорът е имал срещи с хора от ръководството на клуба още на лагера през зимата.

"Той много бързо реагира на нашето предложение, два часа по-късно беше в Разград и си стиснахме си ръцете. Благодарен съм му, защото приятел в нужда се познава. Той е радушно приет при нас и от феновете. През последните 12 години не е завършил училището на Хари Потър, а е бил треньор. Не носи магическа пръчка, но има знанията и опита, и куража, и обичта, за да може да се случи това, което всички ние искаме”, рече Петричев.

"Дали сме закъснели или не с треньорската рокада, има различни отговори. Факт е, че искахме да дадем пълното спокойствие на Шимунджа да развие отбора по начин, по който ние искаме и по зададените от нашите собственици стандарти, както и според очакванията на нашите привърженици.

Мисля, че Анте Шимунджа даде доста на “Лудогорец”, ако сме честни - убедително спечелена шампионска титла и също така да се завърнем по достоен начин в европейските турнири. Ние се гордеем с това. “Лудогорец” е клуб, който има потенциал да се състезава с големите. Да, нашето представяне в българското първенство, не отговаря на очакванията на привържениците. Не отговаря и на стандартите, които са ни задали нашите собственици. Преценихме, че е дошъл часът за някаква промяна и я предприехме", мотивира се Петричев.

Той наблегна на това, че Петев не е “пожарен вариант”.

“Много пъти с Петев и Караманджуков сме говорили, че тогава (при предишния му престой, бел. ред.) имахме отбор, но нямахме клуб. Изградихме един клуб, който е толкова силен, че няма да позволим катаклизми, каквито очакват странични наблюдатели. Ако Лудогорец е започнал като проект, вече е идея към която хора в България изпитват обич.

Това ще продължи да се развива през годините. Петев не е случаен и пожарен избор. Много пъти сме се чували с него, коментирали сме. Помагал ни е за селектиране на играчи. Ивайло Петев е късмет за “Лудогорец”, защото беше свободен в този момент, когато решихме да направим смяна. Той има оферти и сега, но избира “Лудогорец”, защото му е на сърцето", каза още шефът.