Опитът да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия за освобождението на България от османско иго никога няма да срещне подкрепата на жителите на страната, заяви днес на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

"В хода на споменатите юбилейни тържества (145-годишнината от освобождението на България от османско иго - бел. ред.) беше направен опит да се забрави решаващата роля на Русия за избавянето на България от чуждото потисничество. Освен всичко друго, ние виждаме в това опит за пренебрегване на собственото минало, собствените граждани, потомци на героичните български опълченци. Убедени сме, че тази политика никога няма да намери разбиране сред българските патриоти, които истински ценят и пазят както своята история, така и традициите на дружба между нашите народи", заяви Захарова, коментирайки оскверняването на паметника във Варна, посветен на руския посланик в Константинопол Николай Игнатиев.

"Потвърждение на това станаха отрупаните с цветя паметници на героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) във всички краища на страната, многобройните послания с думи на благодарност от обикновени български граждани, които пристигнаха в нашето посолство",  допълни Захарова.

Събитията във Варна и повреждането на паметника на Съветската армия в София беше определено от говорителката на руското външно министерство като "актове на вандализъм и оскверняване на историческата памет и истина".

"Жалко е, че подобни варварски актове придобиват и може би вече са придобили системен характер в някои европейски страни, станали са част от войната срещу руските паметници и целят разпространяването на русофобия и фалшифициране на историята",  отбеляза тя.

На 4 март вандали оскверниха паметника във Варна на руския дипломат Николай Игнатиев, подписал преди 145 години Санстефанския мирен договор, който освобождава България и връща страната на политическата карта на света след 500 години османско робство. Неизвестни лица заляха паметника с бяла боя, посочва ТАСС.

Агенцията припомня също, че на 23 февруари вандали повредиха паметника на Съветската армия в София: две гранитни плочи бяха разбити с чук, а надписът "На Съветската армия-освободителка от признателния български народ" бяха залети с червена боя. 

БТА