Столичният общински съвет ще възложи на кметицата Йорданка Фандъкова да поиска демонтиране на Паметника на Съветската армия. Това гласува мнозинството в СОС днес след безкраен и вече повтарян до втръсване в последните 30 години дебат.

"За" доклада гласуваха от "Демократична България" и ГЕРБ-СДС, както и повечето "патриоти" в малкия парламент. Очаквано от БСП бяха "против". 

Вносителите от "Демократична България" и предложилите изменение от ГЕРБ-СДС разнообразиха спора, като се скараха за това кой всъщност прави предложението. Оригиналното е внесено от ДБ още в началото на този общински съвет през 2019 г., но управляващите от ГЕРБ-СДС досега не позволяваха да бъде разгледано. Наскоро обаче след призив на лидера на партията си Бойко Борисов го допуснаха и подкрепиха в комисиите на Съвета.

"Изменение на решение не значи съвносители, означава да яхнете вълната, защото така ви нареди началникът от Банкя", подчерта Методи Лалов, сега независим, но до миналата година - от ДБ.

От ГЕРБ-СДС пък го нарекоха "отрок на комунисти". И разясниха, че без техните редакции предложението щяло да бъде незаконосъобразно.

Левицата пък иронизираше и двете политически сили и разпалваше конфликта между тях - Иван Таков обяви ГЕРБ за "гумения печат на "Демократична България", а Милка Христова отбеляза, че са имали две десетилетия да махнат монумента.

Според проекторешението областният управител на София трябва да предприеме всички необходими действия, за да се изпълни преместването - най-вероятно в Музея на социалистическото изкуство, а главният архитект Здравко Здравков да организира провеждането на конкурс за проект за изменение на действащия план за регулация и застрояване и проект на подробен паркоустройствен план на Княжеската градина. 

От БСП изтъкнаха аргументи срещу законосъобразността на решението. Милка Христова отбеляза, че монументът е държавна собственост и общината няма правомощия да се разпорежда с него. И че дори самата Фандъкова не е длъжна да изпълнява решенията на СОС, за което има решение на ВАС.

"С втора точка искаме от областния управител да извършва фактически и правни действия. Ние не можем да искаме това, може само Министерският съвет, който го е назначил", отбеляза тя.

Ако областният управител бездейства, не може да бъде принуден, добави Христова.

"Съдебната практика отдавна е установена, още от казуса с паметника "1300 години България". Вие нямате пряко засегнат личен интерес. Какъв е този фарс днес, освен някакво предизборно надбягване?"

Такава критика не спести и независимият Борис Бонев от "Спаси София", който отбеляза, че се прави нещо проформа, предизборно.

Паметникът не може да бъде демонтиран, той ще бъде унищожен, отбеляза Диана Тонова от БСП. И даде правен аргумент - че според позиции и на Йорданка Фандъкова, и на областната управа, той е недвижим имот, така че преместването на скулптурите ще бъде фактическо разрушаване на монумента.

А после обяви:

"Този паметник олицетворява любовта между два народа - българския и руския народ. Вие в момента казвате на този руски народ - вашите предци загинаха за един народ, който е безпаметен и тяхната смърт е безсмислена."

От БСП още в първите си изказвания отбелязаха, че се води безсмислен спор, който губи времето на СОС, но не направиха нищо, за да го съкратят, като се изредиха всички стари тези - че трябва да се помни "кафявата чума" (фашизма, б.р.), че по време на комунизма всичко е било прекрасно, че ще унищожат информационната табела (която се предвижда да бъде поставена до демонтажа и да информира, че ПСА е пропаганден монумент), че руснаците са спасители на Европа, не окупатори, че сме роби на американците, и пр.