Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон е изразила желание да представи възможно най-скоро законодателно предложение за преразглеждане на визовите облекчения за ЕС.

Това съобщи днес шведският министър за миграцията Мария Малмер Стенергард. Тя говори в края на първия ден на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел. Швеция в момента председателства Съвета на ЕС.

Става дума за нещо, известно под объркващото мнозина название Механизъм за суспендиране на безвизовия режим.

„Европа не може да си затваря очите пред факта, че решенията за визови облечения понякога водят до сериозни проблеми там, където законодателството не позволява да бъдат предприети необходимите мерки“, изтъкна Стенергард.

Министрите на вътрешните работи и правосъдието са обсъждали днес основанията и процедурите за отмяна на тези облекчения в случаите, когато с тях се злоупотребява или те водят до отрицателни последици. Страните членки са подкрепили идеята за преразглеждане на механизма. Те са подкрепили и по-добро наблюдение, което да гарантира, че страните, чиито граждани са освободени от визи, продължават да изпълняват всички критерии за безвизови пътувания до Шенгенското пространство за свободно движение.

200 000 граждани на трети страни, облагодетелствани от безвизов режим,  са подали през миналата година молба за убежище в ЕС, каза еврокомисарят Илва Йохансон.

„Това е злоупотреба със системата“, категорична бе тя.